ŠTA SE DOGAĐA SA VAŠIM TIJELOM AKO SVAKOG DANA PIJETE ČAJ OD ĐUMBIRA: Kako ovo ranije nismo znali

Zdravlje

ŠTA SE DOGAĐA SA VAŠIM TIJELOM AKO SVAKOG DANA PIJETE ČAJ OD ĐUMBIRA: Kako ovo ranije nismo znali

Ova ljekovita začinska biljka potječe iz južne Azije. Najkvalitetniji đumbir danas se uzgaja u Australiji i Jamajci, zatim u Indiji i Kini, a dolaskom u Europu, korijen đumbira ubrzo je postao neizostavni dodatak svakom jelu.

Aktivni sastojak đumbira je gingerol – uljasta gusta tekućina ljutkastog okusa, ima svojstvo analgetika, djeluje protuupalno i antioksidativno te ima antibakterijski učinak. Nutritivna vrijednost đumbira je zapanjujuća.

Sadrži vitamin C, vitamine B skupine, magnezij, željezo, kalcij, kalij, natrij i fosfor. Dakle, nedvojbeno je da ovaj nevjerojatan začin zahvaljujući svojim ljekovitim sastojcima ima brojne dobrobiti za zdravlje!

Sigurno ste do sada već naišli na kulinarske recepte u kojima se naribani đumbir dodaje slatkim i slanim jelima ili tijestu za kolače. Ali ovo nije jedina namjena ove gomoljaste biljke.Često se u svrhu ljekovitog svojstva priprema čaj od svježeg đumbira koji ugodno zagrijava cijelo tijelo. Čaj od đumbira se koristi u ublažavanju raznih tegoba, a u nastavku pročitajte zašto biste svaki dan trebali popiti šalicu čaja od đumbira.

Potiče probavu i čisti organizam

Đumbir se već stoljećima koristi za dobru probavu i za ublažavanje crijevnih tegoba. Ova začinska biljka ima protuupalna svojstva te sadrži enzim zingibain, koji pomaže u probavi proteina. Čaj od đumbira učinkovito djeluje na neugodne probavne tegobe i čisti organizam od otrovnih toksina koji se talože u organizmu.

Priprema čaja:

Stavite oguljeni đumbir (2 komada od 5 cm debljine) u pola litre kipuće vode i kuhajte ga na laganoj vatri 20 minuta. Čaj procijedite te po želji dodajte med i limun.

Pijte često ovaj melem za želudac i crijeva, vaša probava će vam biti zahvalna, a nadutost uzrokovana brzim i prekomjernim jedenjem će biti smanjena.

Lijek protiv gripe i prehlade

Prirodni lijekovi koji nam pomažu u borbi protiv prehlade i gripe svuda su oko nas, bitno je znati prepoznati ih i primijeniti. Čaj od đumbira je već od davnina prepoznat kao lijek protiv prehlade i gripe, smiruje kašalj te zbog svog antibiotskog svojstva djeluje učinkovito protiv upala. Ovaj ljekoviti napitak čudesna je prevencija protiv prehlada i gripa koje nas očekuju tijekom nadolazećih hladnih mjeseci.

Kako biste dočekali zimu spremno i očuvali imunološki sustav organizma, savjetujemo da već sada počnete konzumirati sljedeći napitak:

U 2,5 dl vrele vode dodajte 4 do pet tankih fetica oguljenog đumbira. Kuhajte poklopljeno5 minuta i sklonite s vatre da odstoji još 5 minuta poklopljeno. Kada procijedite čaj, dodajtesok od pola limuna i zasladite žlicom limuna.

Poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od srčanog udara

Poznato je da je voda najveći prijatelj zdravlja, ako nedostaje voda, pritisak u organizmu pada, a cirkulacija postaje otežana. Za normalnu cirkulaciju potrebno je popiti oko litru i pol vode dnevno. Čaj od đumbira također potiče cirkulaciju, zagrijava cijelo tijelo tako da potiskuje krv do kapilara na površinu kože.

Zahvaljujući svom aktivnom sastavu gingerolu pospješuje cirkulaciju krvi, sprječava zgrušavanje i smanjuje rizik od nastanka bolesti srca i krvnih žila.

Redovitom konzumacijom čaja od svježeg đumbira spriječit ćete nakupljanje plaka u arterijama i značajno smanjiti rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Ublažava mučninu

Čaj od đumbira ima vrlo smirujući učinak, a brojna istraživanja potvrđuju da đumbir sprječava jutarnju mučninu kod trudnica, morsku bolest, povraćanje i mučninu pri vožnji. Kada osjetite prve znakove mučnine popijte čaj od đumbira, djelovat će umirujuće na vaš organizam i spriječit ćete mučninu i povraćanje.

Brojna su ljekovita svojstva koja krase ovu gomoljastu biljku.
Đumbir je odličan prirodni lijek koji djeluje protiv-upalno, a njegovo korištenje u svakodnevnoj prehrani u obliku čaja ili kao začin doprinijet će cjelokupnom zdravlju vašeg organizma.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja (novi.ba)

Odgovori