IMATE LI GLJIVICE NA NOKTIMA: Ova smjesa će vam pomoći da BEZ IMALO STIDA pokažete stopala

Zdravlje

IMATE LI GLJIVICE NA NOKTIMA: Ova smjesa će vam pomoći da BEZ IMALO STIDA pokažete stopala

Gljivice na nogama i noktima su najčešće posljedica plijesni ili kvasca, a nerijetko su bolne i neugodne. Razvoju gljivica pogoduju topli i vlažni uvjeti. Bijela ili žuta mrlja na vrhu nokta je najčešće prvi stadij infekcije noktiju odnosno gljivica.

Gljivice na nogama s vremenom mogu mijenjati oblik i boju, a nokat se može početi i listati što može biti vrlo neugodno. Bez liječenja, gljivica se najčešće ne možemo riješiti, a ono što vjerojatno niste znali jest da je soda bikarbona jedan od domaćih učinkovitijih lijekova za gljivice.

Trebate imati na umu da soda bikarbona i ocat nisu univerzalni lijekovi za gljivičnu infekciju te da se svakako trebate javiti liječniku te redovno kontrolirati stanje.

Gljivice se najbolje razmnožavaju na vlažnim i toplim mjestima poput kože između prstiju na nogama. Gljivice na stopalima nisu rijetkost. Velik broj starijih ljudi, ali i onih koji dugo borave u istim cipelama tijekom radnog vremena – imaju gljivice na stopalima.

Faktori rizika za razvoj gljivica na noktima su:

starost,
smanjena cirkulacija u nogama,
pretjerano znojenje,
hodanje u bazenima, blizu otvorenih kanalizacijskih šahti i cijevi te u teretanama,
psorijaza,
dijabetes,
oslabljen imunitet.

Ono što karakterizira gljivice na stopalima i gljivice na noktima nogu jest crveni osip koji svrbi. Gljivice na stopalima ostavljaju trag oljuštene kože koja s vremenom može postati i bolna.

Gljivice na noktima nogu uglavnom se očituju pojavom žutila, a zatim postupnog propadanja i listanja nokta. Nokti postaju tvrdi te se počinju postupno mrviti.

Simptomi gljivica na noktima su:

zadebljali nokat,
diskoloracija,
promijenjeni oblik nokta,
neugodan miris nokta,
listanje nokta,
tamna boja nokta.

Kako iskoristiti sodu za pomoć kod gljivica?

Soda bikarbona se za liječenje gljivica na nogama i rukama može koristiti sama ili u kombinaciji s drugim proizvodima.

Mješavina sode i octa je dobra upravo zato što soda bikarbona nije fungicidna, što znači da neće ubiti gljivice, ali će spriječiti njihovo širenje i rast, dok ocat koristimo kako bi ubili gljivice.

Trebat će vam:

4 do 5 žlica sode bikarbone,
1 šalica bijelog ili jabučnog octa,
voda,
posuda za natapanje nogu,
papirnati ručnik.

Otopinu napravite prema sljedećem receptu:

Pomiješajte jednu šalicu octa u vodi koju ste prethodno ulili u posudu za natapanje nogu.
Natapajte noge oko 15 minuta, a zatim osušite papirnatim ručnicima.
Ponovite to još jednom, no ovaj put dodajte 4 do 5 žlica sode bikarbone.

Ponovite više puta dnevno, po dva puta bez i sa sode bikarbone. Ideja ovog postupka je ta da će ocat prvo uništiti gljivice, a soda će spriječiti njihov daljnji rast i širenje.

Liječničku pomoć kod gljivica na nogama i rukama potražite u slučaju da je crvenilo jako izraženo te u slučaju da se pojavilo oteknuće koje boli. Liječničku pomoć trebate potražiti ako se stanje ne popravlja ni nakon liječenja, prenosi Novi

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (haber.ba)

Odgovori