Nije uvijek TRUDNOĆA: 10 razloga za kašnjenje menstruacije za koje svaka žena MORA da zna

Zdravlje

Nije uvijek TRUDNOĆA: 10 razloga za kašnjenje menstruacije za koje svaka žena MORA da zna

Izostanak mensutralnog ciklusa nije uvijek znak trudnoće ― postoji mnogo razloga za to što još nije došlo do krvarenja.

Upravo ste prestali da korisite kontracepciju

Bez obzira na to da li ste primjenjivali oralni kontraceptiv (koji deluje na više pozitivnih i negativnih načina) ili imali spiralu, imajte u vidu da kontracpetivna sredstva najčešće pomažu u regulaciji mentruacije, zbog čega nagli prestanak korišćenja može da bude šok za organizam.

― Nismo sigurni zbog čega se to dešava, ali može potrajati dok se sistem “razbudi” ― ističe ginekološkinja dr Alisa Dvek.

Dugo ste koristili oralnu kontracepciju

Ako nakon višegodišnje upotrebe pilule za kontracepciju primijetite vrlo blagu mentruaciju ili ona potpuno izostane, to može biti povezano s dugom upotrebom zaštite od neželjene trudnoće. Radi se o tome da neke estrogenske pilule istanje endometrijum, pa nema mnogo “materijala” za menstrualno krvarenje, pa ovo uglavnom nije razlog za brigu ― osim ako potraje. U tom slučaju se posavjetujte s ginekologom.

Razboljeli ste se

Kako ova doktorka dodaje, jača alergijska reakcija, prehlada ili neka infekcija mogu biti dovoljno ozbiljna stanja da odlože menstrualni ciklus jer su ogroman stres za tijelo.

Vrijeme je da provjerite štitnu žlijezdu

Budući da štitasta žlijezda reguliše metabolizam, hormone, tjelesnu temperaturu i još mnogo toga, njena snižena ili povišena aktivnost mogu da izazovu poremećaje u ovulaciji.

Zato je važno posjetiti ginekologa na vijreme kako bi vas dalje uputio na endokrinologa i predložio vam koje analize krvi da uradite kako biste provjerili funkciju štitnjače.

― Uz pravu terapiju, ciklus bi trebalo da se stabilizuje za koji mjesec ― tvrdi ginekološkinja dr Melisa Goist.

Pretjerali ste u teretani

Pretjerano vježbanje, kao i nagli gubitak kilograma, može izazvati kašnjenje menstruacije, naročito pri drastičnom padu indeksa tjelesne mase.
Zato je neophodno pronaći pravu mjeru i odrediti program vježbanja koji odgovara vašem organizmu, a ne onaj koji uspjevate da izdržite.

Nedavno ste se ugojili

Kao što naglo mršavljenje može da napravi problem, tako je i s brzim sticanjem kilograma. Gojazne žene dvostruko više imaju neredovan ciklus u odnosu na one normalne težine, pokazalo je istraživanje australijskih naučnika pore nekoliko godina. Višak kilograma, uz brojne druge probleme do kojih može dovesti, podrazumijeva i hormonsku neravnotežu zbog koje izostaje ciklus, a povezan je i sa sindromom policističnih jajnika.

Stigao vas je stres

Privatni i porodični problemi, iscrpljenost na poslu i sve ostalo što čini našu stresnu svakodnevicu čini da ijtelo odluči da nije dobar trenutak da zatrudnimo i na taj način nas štiti, smatra dr Goist. Međutim, ukoliko kašnjenje traje duže od tek nekoliko dana, najbolje bi bilo da se obratite ginekologu, kao i da pronađete način da kanališete i neutrališete stres i, iako je on danas neizbežan, svedete ga na minimum.

Imate sindrom policističnih jajnika

Ako uz izostanak menstruacije imate problem s aknama, gojenjem uprkos zdravom načinu životu i maljavošću, jedan od uzroka mogao bi biti sindrom policističnih jajnika (PCOS), hormonski disbalans koji onemogućava jajnim ćelijama da sazriju i sprječava mentrualno krvarenje.

Imate problem s hipofizom

Ako ste primijetili bjeličasti iscjedak iz bradavica, obavezno se obratite ljekaru.

― To je rijetko, ali sretala sam se sa ženama koje su izgubile ciklus i imale iscjedak iz bradavica i povremene glavobolje ― objašnjava dr Dvek i dodaje da se u tim slučajevima provjerava nivo prolaktina, hormona koji utiče na laktaciju.

Ukoliko je prolaktin povišen, javlja se sumnja na benigni tumor hipofize koji je u medicini poznat kao prolaktinom, a u pitanju je stanje koje se, ističe Dvekova, liječi medikamentima i nema razloga za paniku.

Okej, trudni ste

Čak i uz sve mjere zaštite, na svim proizvodima za kontracepciju istaknuto je da su 99 odsto efikasni, što znači da je uvijek moguće da dođe do začeća. Naročito ukoliko niste preduzeli nikakve mere da trudnoću spriječite.

― Prve tri stvari koje treba da provjerite kad menstruacija izostane su: trudnoća, trudnoća, trudnoća, to je ono na šta ja posumnjam kad nekome izostane ciklus, čak i kad pacijentkinje misle da je nemoguće ― kaže dr Dvek. (novi.ba)