AKO PRIMIJETITE OVO NA NOGAMA, ODMAH IDITE KOD LJEKARA: Simptom opasne bolesti, A SVI GA ZANEMARUJU

Zdravlje

AKO PRIMIJETITE OVO NA NOGAMA, ODMAH IDITE KOD LJEKARA: Simptom opasne bolesti, A SVI GA ZANEMARUJU

Sa ovim promenama trebaće vam lekarski tretman

Malo je ljudi, posebno s godinama koji ne primjećuju neke promjene na sopstvenom tijelu, posebno nogama.

Bilo da su to ispucali kapilari, vene, izrasline, na sve treba da se obrati posebna pažnja i eventualna konsultacija sa stručnim licem. Međutim, stručnjaci, tačnije lekari sa Mayo Clinic posebno ističu obavezno javljanje doktoru ako primetite ovu promenu.

Naime, neki od simptoma mogu ukazivati na boleti perifernih arterija koje mogu dovesti i do problema sa srcem.

Kod bolesti perifernih arterija dolazi do suženja u venama i smanjuje se dotok krvi u udove, uglavnom u noge, i to zbog nakupina masnih naslaga u arterijama. Takva suženja, osim što prave probleme u nogama, mogu smanjiti i dotok krvi u srce i mozak.

Simptomi bolesti perifernih arterija su:

sjajna koža na nogama

bolni grčevi u kukovima (jednom ili oba), u bedrima ili u mišićima potkolenice, i to nakon određenih aktivnosti, poput hodanja ili penjanja stepenicama

utrnulost ili slabost nogu

hladnoća u jednoj potkolenici ili stopalu, posebno u poređenju s drugom stranom

rane na prstima, stopalima ili nogama koje neće da zarastu

promena boje nogu

gubitak kose ili sporiji rast dlaka na stopalima i nogama

sporiji rast noktiju na nogama

bez pulsa ili je puls slab u nogama ili stopalima

erektilna disfunkcija kod muškaraca

Ljudi koji puše ili imaju dijabetes su zbog smanjenog protoka krvi pod najvećim rizikom od razvoja bolesti perifernih arterija, prenosi Mayo Clinic.

Posebno je važno da prvenstveno i odmah promenite životne navike kako bi rizik od komplikacija bio što manji. Hranite se zdravo, redovno vežbajte, skinite višak kilograma i pokušajte živeti pod što manje stresa.

Ako imate simptome bolesti perifernih arterija moguće je da će vam biti potreban dodatni medicinski tretman. To mogu biti lekovi za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka, za snižavanje krvnog pritiska i holesterola pa i nešto za kontrolu boli i drugih simptoma.

U svakom slučaju ako primećujete ove simptome potrebno je da se javite svom lekaru i uradite sve neophodne analize. (novi.ba)