PATITE OD ZATVORA? U kući imate čak 7 STVARI koji će vam u tome pomoći, a niste ni znali!

Zdravlje

PATITE OD ZATVORA? U kući imate čak 7 STVARI koji će vam u tome pomoći, a niste ni znali!

Oko 16 odsto žena pati od otežane probave, a još više njih povremeno ima problema s varenjem hrane. Postoje mnogi faktori koji utiču na stolicu, poput mjesečnog ciklusa, promene u ishrani, stresa, problema sa spavanjem, čak i putovanja.

Ako imate zatvor, nemojte dugo čekati da počnete da rješavate problem.

Vaše tijelo će vam dati do znanja da mu je neprijatno, zato obratite pažnju na to. Dobra vijest je da se probava može lako podstaći, i to bez ikakvih lijekova. Prirodni laksativi su svakako nježniji od klasičnih lijekova, a bonus je da ih vrlo vjerovatno već imate u kuhinji.

1. Voda

Hidratacija je izuzetno bitna za probavni sistem. Voda u osnovi podmazuje sve u tijelu, pa tako i omekšava stolicu. Stolica na putu do debelog crijeva pokušava da apsorbuje svu dodatnu vodu kako bi se stegla. Što duže stolica ostaje u debelom crijevu, to duže iz nje crijeva izvlače vodu, pa postaje sve čvršća dok ne postane tvrda kao stijena.

2. Grčki jogurt

Jogurt i drugi probiotici su dobri za probavni sistem. U crijevima se nalaze milioni bakterija, a ako one pravilno ne funkcionišu, čovjek će vrlo vjerovatno imati lošu probavu, patiti od nadutosti i promjena u crijevima. Probiotici crijevima pružaju više zdravih bakterija i rekonstruišu sistem za varenje. Kod izbora grčkih jogurta najbolji su oni na kojima piše da imaju žive i aktivne kulture.

3. Aloja vera

Većina ljudi je koristila aloja veru za ublažavanje opekotina od sunca, ali ona je i prirodni laksativ. Podmazuje stolicu, što omogućava lakši prolazak. Istraživanja pokazuju da aloja vera sadrži 75 vitamina, enzima, minerala i šećera, uz prirodne laksativne sastave koji se nazivaju antrakinoni, koji povećavaju količinu vode u crijevima, pomažu tijelu da proizvede više sluzi i povećavaju kontrakcije koje pokreću prolazak hrane kroz crijeva.

4. Čija sjemenke

Vjerovatno znate ako ostavite čija sjemenke u vodi, da će se pretvoriti u neku vrstu želea. To je ono što ih čini tako korisnim u smislu prirodnog laksativa. U probavnom sistemu, kad se čija sjemenke kombinuju s vodom, one se proširuju i ta gelasta tekstura olakšava kretanje stolice kroz crijeva.

5. Sjemenke lana

Jedna kašičica lanenih sjemenki sadrži skoro tri grama vlakana, što je mnogo za tako male sjemenke, koje su odlične u smutiju ili salati. Sjemenke sadrže “sluz”, gumenu masu koja premazuje sistem za varenje kako bi se crijeva glatko pokrenula. Sjemenke lana su bogate i magnezijumom, što takođe može podstaći pražnjenje crijeva.

6. Vlaknasto voće

Treba jesti svježe bobičasto voće (borovnice, brusnice, jagode, kupine, maline ili ribize) koje je puno vlakana, a od kog se nećete naduti kao od lisnatog povrća, jabuka ili krušaka. Osim toga, antioksidansi u bobicama imaju protivupalna svojstva i pomažu probavnom sistemu. Suvo voće, kao što su marelice ili smokve, takođe su dobra opcija. Dehidrirana hrana ima kombinaciju gustih vlakana i dodatnog šećera, što može pokrenuti probavu.

7. Ulja

Konzumiranje malo maslinovog ili lanenog ulja može podmazati probavni sistem. Samo popijte kašičicu maslinovog ulja i ono će omekšati stolicu. Ako vam ideja o kašičici maslinovog ulja izaziva mučninu, koristite ga za salatu. Samo zapamtite da je ova prirodna laksativna opcija sve osim dijetalna. Jedna kašičica sadrži 502 kalorije.(novi.ba)