STALNO VAM SE ZNOJE DLANOVI? EVO ŠTA MOŽE BITI U PITANJU: Simptom koji ne smijete zanemariti

Zdravlje

STALNO VAM SE ZNOJE DLANOVI? EVO ŠTA MOŽE BITI U PITANJU: Simptom koji ne smijete zanemariti

Pretjerano znojenje dlanova, stručnog naziva palmarna hiperhidroza, vrlo je neugodan problem koji se pojačava s porastom temperature zraka i koji vam može itekako zagorčati svakodnevni život. Srećom, lijekovi protiv ove pojave mogu se naći i u prirodi. Nađite onaj koji vam najbolje odgovara i bez srama ćete se rukovati s ljudima i opuštenije obavljati brojne druge sitnice

Bez obzira da li je u pitanju sastanak ili neki drugi događaj, znojenje može da neprijatno. Uzrok može biti stres, anksioznost ili korištenje antidepresiva. Da biste spriječili ovu pojavu možete utrljati antiperspirant na dlanove. Injekcije botoksa mogu da blokiraji nerve koji aktiviraju znojne žlijezde.

Oralni lijekovi mogu da budu uzročnici znojenja. Do prekomjernog znojenja može doći u kombinaciji sa nekim drugim simptomima, tada mogu biti u pitanju problemi sa štitnim žlijezdom.

1. Soda bikarbona i baby puder pomažu kod blage hiperhidroze. Otopite malu količinu sode i pudera u toploj vodi. Lužnatost sode bikarbone zaustavit će znojenje dlanova i tako ih održati suhima, a baby puder pomoći će u sprečavanju mirisa.

2. U soku od rajčice kriju se razne dobrobiti za kožu, jedna od njih je sprečavanje znojenja. Da biste smanjili znojenje dlanova pijte sok od rajčice jednom dnevno i već za tjedan dana primijetiti ćete da vam se dlanovi manje znoje. Pretjerano znojenje uzrokuje i manjak vitamina i minerala u organizmu čime rajčica obiluje, naročito magnezijem i kalijem. Zato pijte sok od rajčice svakodnevno za suhe i svježe dlanove.

3. Smola u prahu može vam također pomoći, stoga nosite je sa sobom i stisnite kad god vam se dlanovi počnu znojiti. Ovim trikom služe se i profesionalni sportaši, violinisti i druga zanimanja u kojima dlanovi moraju biti suhi. Svježa smola u prahu može trajati i do 18 mjeseci.

4. Ružmarin je biljni lijek koji jača živčani sustav i tako pomaže da žlijezde znojnice rade normalnije. Ružmarin je i blagi sedativ, a kada ste mirniji manje se znojite. Ružmarin možete uzimati kao nadomjestak prehrani ili možete sa sobom nositi bočicu s esencijalnim uljem ružmarina. Udišite ga svaki put kad vam se dlanovi počnu znojiti.

5. Hamamelis ili vještičja lijeska sadrži sredstvo koje pomaže kod sužavanja pora zbog čega je česti sastojak raznih losiona i ulja te djeluje kao prirodni deodorant. Najučinkovitije će biti ako svako jutro ekstrakt vještičje lijeske, koji možete kupiti u ljekarni, u tankom sloju pamučnom blazinicom nanesete na dlanove.

6. Kadulja djeluje kao prirodni antiperspirant tako što regulira lučenje znoja iz znojnih žlijezda te regulira rad živčanog sustava koji je i odgovoran za stvaranje znoja. Kadulju možete uzimati kao nadomjestak prehrani , u obliku tinkture ili možete od njenih listova napraviti čaj. Popijte dvije šalice čaja dnevno i za tjedan dana primijetit ćete da vam se dlanovi manje znoje. (novi.ba)