ŽENE, AKO VAS BOLI U DONJEM DIJELU STOMAKA obavezno ovo pročitajte: Evo šta ta bol može značiti!

Zdravlje

ŽENE, AKO VAS BOLI U DONJEM DIJELU STOMAKA obavezno ovo pročitajte: Evo šta ta bol može značiti!

Bolovi u trbuhu iznimno su česta tegoba, a kod žena su bolovi u donjem dijelu trbuha često i složeniji za dijagnostiku nego kod muškaraca zbog ginekoloških bolesti.

Što nas sve može boljeti u trbuhu?

Uzroci bolova se sa sigurnošću mogu razlučiti kliničkim i ultrazvučnim pregledom. Žene se liječniku često žale na bolove u donjem dijelu trbuha koji nerijetko počinju u području slabinskog dijela leđa, a najčešće se šire u donji dio trbuha lijevo i desno od pupka ili u prepone. Bolovi mogu biti izrazito jaki i javiti se na jednoj ili obje strane.

Najčešća liječnička dilema jest radi li se o bolovima zbog promjena na kralježnici ili zbog bolesti bubrega. Uzroci bolova se sa sigurnošću mogu razlučiti kliničkim i ultrazvučnim pregledom trbuha.

Ginekološki uzroci bolova – Bolovi u donjem dijelu trbuha kod žena su često složeniji za dijagnostiku nego kod muškaraca jer može biti riječ i o bolovima prouzročenim ginekološkim bolestima.

Predmenstrualni bolovi – Od ginekoloških uzroka bolova u donjem dijelu trbuha treba navesti predmenstrualne bolove, osobito kod mlađih djevojaka čija maternica još nije dovoljno razvijena.

Ciste – Može biti riječ i o cistama jajnika, koje su najčešće bezazlene (jednostavne – tzv. simplex ciste), ali mogu biti i endometrijske ciste. Veće ciste najčešće zahtijevaju operativno liječenje.

Upala rodnice i maternice – Bolovi mogu potjecati i od upale unutrašnjosti rodnice i maternice, koje se mogu javiti u svakoj, osobito u mlađoj dobi. Najčešće ih uzrokuju trihomonas, klamidija i ureaplazma.

Trudnoća – Ponekad, dok još ne znaju jesu li trudne, žene obično dolaze na pregled zbog izrazitih bolova u donjem, desnom dijelu trbuha, nerijetko s refleksijom bolova u donji dio leđa.

Izvanmaternična trudnoća – Osim već spomenutih bolesti, treba razmišljati i o izvanmaterničnoj trudnoći, čak i ako je žena imala uredan posljednji menstrualni ciklus. Upala “slijepog crijeva”, zapletaj crijeva i izvanmaternična trudnoća najčešća su hitna stanja u donjem dijelu trbuha koja se mogu reflektirati po cijelom trbuhu. Kao i uvijek, dijagnostika uključuje detaljan razgovor, klinički i ultrazvučni pregled te laboratorijske pretrage krvi i mokraće.

Upala zbog inkontinencije – Kod žena u premenopauzi i menopauzi bolove u donjem dijelu trbuha, osobito iznad stidne kosti, može uzrokovati spušteni mokraćni mjehur, što dovodi i do “bježanja” mokraće. Mokrenje kod kihanja, smijanja, kašljanja i dizanja težih predmeta može biti prouzročeno spuštenim mokraćnim mjehurom i maternicom. Takve žene izloženije su različitim mikrobiološkim uzročnicima koji uzrokuju upale mokraćne cijevi, mjehura, rodnice i maternice.

Mokraćne infekcije kod dijabetičara – Osobe oboljele od šećerne bolesti imaju učestale mokraćne infekcije (zbog lužnatije mokraće zbog izlučivanja šećera mokraćom) pa se nerijetko događa da duži period moraju biti pod manjom dozom antibiotika i drugih pomoćnih lijekova.

Kod žena koje se žale da su primijetile krv u mokraći ili na donjem rublju, osobito u menopauzi, osim na mokraćni sustav treba sumnjati i na ginekološki uzrok. Neke bolesnice svjesno ili nesvjesno pogrešno zaključe odakle potječe krv koju su primijetile.

Ostali uzroci

Od ostalih mogućih uzroka bolova treba spomenuti još neke, koji nisu nevažni za liječnika, pogotovo ne za bolesnika. Bolovi mogu potjecati od divertikula (“slijepih džepića”) debelog crijeva, a mogu u donjem abdomenu biti i posljedica reflektirajućeg bola iz kralježnice, a ponekad i kukova. Iako relativno rijetko, kao posljedicu bolova u donjem dijelu trbuha susrećem i aneurizmu donjeg dijela aorte (proširenje dijela ili cijelog tijeka abdominalne aorte). Nažalost, najčešće se razvija bez bolova, što je vrlo opasno zbog mogućnosti spontanog prsnuća. (novi.ba/adiva.hr)