HRKANJE MOŽE BITI OZBILJAN SIMPTOM: Kako ga prekinuti na prirodan način i kad treba ići kod ljekara…

Zdravlje

HRKANJE MOŽE BITI OZBILJAN SIMPTOM: Kako ga prekinuti na prirodan način i kad treba ići kod ljekara…

Skoro svaka druga odrasla osoba hrče i nemojte da vas zbog toga bude stid. To se dešava kad vazduh prolazi korz grlo, a opuštena resica vibrira i proizvodi reski zvuk koji mnoge iritira.

Hrkanje može da ometa i vaš san, kako i da budi vašeg partnera, a čak i ako vam ono ne smeta previše, ne treba ga ignorisati. Moguće je da razlog bude i ozbiljan zdravstveni problem kao što su:

-apneja (blokirani disajni putevi)
-gojaznost
-anatomske prepreke u ustima, nosu ili u grlu ili
-neispavanost.

U drugim slučajevima, uzrok hrkanja može biti mnogo banalniji – ako je osoba pila alkohol pred odlazak na spavanje ili ako spava na leđima.

Načini da se zaustavi hrkanje zavise od toga šta ga je izazvalo.

Prije svega, proverite položaj u kojem spavate. Ako spavate na leđima, jezik sklizne niže u grlo i time blokira prolazak vazduha. Uvježbajte da spavate na boku, a da bi to išlo što lakše, opremite se dovoljnom količinom jastuka i postavite ih na odgovarajuće tačke.

Ako ipak ne možete da se naviknete, pokušajte da podignete gornji dio kreveta – dovoljno je da to bude za samo desetak centimetara. U posljednje vrijeme, blogerke koje su posvećene antiejdž procesima savjetuju spavanje na leđima, ali na uzvišenom uzglavlju koje postepeno odiže grudni koš tako da vam je glava vrlo visoko. Možda će i vama koristiti da isprobate ovako nešto.

Koristite dilatatore za nozdrve. Njih možete naći u obliku tračice koju pričvrstite na nos i povećate protok vazduha kroz nozdrve. Ako imate devijaciju nosa, porazgovarajte sa ljekarom o eventualnoj korekciji.

Izbjegavajte alkohol najmanje dva sata prije spavanja. Isto važi i za sedative – ako veštački opustite mišiće grla, to će samo pojačati hrkanje.

Dvije najvažnije promjene će uticati na vaš kompletan život i poboljšati zdravlje maksimalno – oslobodite se viška kilograma i prestanite da pušite. Koliko god da ovo zvuči lakše reći nego učiniti, vjerujte da za to i te kako postoje načini.

Od sredstava koji mogu da pomognu kod hrkanja, spominju se još i dentalne navlake – one malo pomjere vilice, pa i jezik tako da se hrkanje smanji. Ipak, mogu da budu vrlo neudobne i zato se savjetuje konsultacija sa ljekarom. Za one koji pate od apneje potreban je takozvani CPAP aparat – ova mašina nježno puše vazduh pod pozitivnim pritiskom, tako da drži disajne puteve spavaća stalno prohodnim. (novi.ba)