KAD OVO BUDETE PROČITALI, SVAKI DAN ĆETE JESTI PO JEDNU BANANU: Nećete verovati šta može UČINITI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

Zdravlje

KAD OVO BUDETE PROČITALI, SVAKI DAN ĆETE JESTI PO JEDNU BANANU: Nećete verovati šta može UČINITI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

Banane sadrže dosta vitamina i nutrijenata, pa je konzumiranje po jedne banane svakog dana jedna od boljih odluka koje možete da donesete. Dovoljno je da kažemo da ovo voće sadrži kalijum, koji je jako važan za zdravlje srca, ima direktan uticaj na krvni pritisak, a studije su pokazale i da snižava rizik od srčanih bolesti za čak 27 odsto.

Ipak, to ne znači da treba da preterujete – dovoljno je da pojedete jednu do dve ove voćke dnevno, sve preko toga je mnogo, koliko god da je reč o zdravoj hrani. Ako još uvek niste ubeđeni da je pametno da svakodnevno jedete bananu, evo kako to utiče na vaše zdravlje.

1. Dobro je za creva – Sada je, možda više nego ikada pre, važno brinuti o zdravlju creva jer se u njima nalazi više od 70 odsto imunog sistema. Sudeći prema istraživanju iz 2017. godine, banane sadrže i otporni skrob, koji povećava proizvodnju masnih kiselina kratkog lanca, koje su jako važne za zdravlje creva.

2. Moguće je da ćete smršati – Konzumiranje jedne banane dnevno može da pomogne i da skinete višak kilograma. S obzirom na to da sadrži dosta vlakana i proteina, banana će vas duže držati sitim, uprkos tome što sadrži malo kalorija – otprilike oko 100.

3. Poboljšaće vam kožu – Ne morate da koristite skupe kremice, i konzumiranje banana može da pomogne da imate lepu i zdravu kožu. Ovakav uticaj na kožu banane imaju zbog vitamina i minerala, a posebno je koristan mangan koji povećava nivo holagena. Bez obzira koji je vaš problem – akne, bore ili suva koža, jedna banana dnevno može da vam pomogne.

4. Imaćete više energije – Posebno ukoliko je pojedete pre ili posle treninga, banana može da vam poveća nivo energije i olakša vam da izdržite sve ono što donosi dan.

5. Poboljšaćete vid – Banane sadrže i vitamin A, koji štiti oči, pomaže u održanju zdravog, normalnog vida i poboljšava vid noću. (Espreso.rs / Mondo.rs)