SAMO 1 VRSTA MLIJEKA POMAŽE KOD DIJABETESA, BRONHITISA I PROBLEMA SA STOMAKOM! Doktor Voja objasnio i ko NE SMIJE da ga pije

Zdravlje

SAMO 1 VRSTA MLIJEKA POMAŽE KOD DIJABETESA, BRONHITISA I PROBLEMA SA STOMAKOM! Doktor Voja objasnio i ko NE SMIJE da ga pije

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u Jutarnjem programu o najzdravijem mlijeku koje nam daje “prva domaća životinja u istoriji”.

Kozje mlijeko, rekao je doktor Voja, blagotvorno djeluje prije svega na disajne puteve, zatim varenje ali i dijabetes. Objasnio je do detalja i zbog čega je tako, ali najpre izložio koliko bi kozjeg mlijeka trebalo piti dnevno.

“Koza je bila prva domaća životinja, to su mi seljaci na Zlataru rekli. Najkorisnija je domaća životinja kada su u pitanju i mlijeko, i meso. Postoji pravilo, u jednom domaćinstvu od četiri duše treba da bude jedna koza. Da svaki član ima tri puta dnevno 250 mililitara mlijeka da popije. A onda, još jedna koza da se napravi kilogram sira od njenog mlijeka”, rekao je on.

Kao što je i ranije naglasio, kozje mlijeko je zdravije od kravljeg jer ova životinja za sebe pažljivo bira i hranu, i vodu, zbog čega je mleko visokokvalitetno i puno dragocjenih sastojaka.

“Koza traži i bira list, ona zna gdje su hranljive materije najbolje za njeno mleko. Mora da se hrani listom, a krava i ovca mogu da jedu i travu. Ako ste zapazili, kad kozu teramo na pojilo, neće ona piti ako je već pila neka životinja prije nje. Odlična je koza u odabiru čistog i higijenskog za sebe”, rekao je on.

Kozje ima 47 odsto više vitamina A od kravljeg mleka, što je za disajne organe odlično, rekao je on.

“Jako mnogo vitamina A koji je odlično iskoristljiv prirodno, kozje mlijeko pijte ako imate bronhitis. Mnogo ima vitamina A u kozjem mlijeku koji čisti pluća, ali ima jedan problem tu, ima malo folne kiseline. Zašto je to značajno? Zato se ne daje malim bebama, folna kiselina je za razvoj mozga i koštane srži. Posebno zimi ga pijte, zbog respiratornih sluznica, to je odlično za disajne puteve”, rekao je on.

“Zatim, dijabetes! Kozje mlijeko ima antidijabetogeno dejstvo zbog K2 kazeina koji sadrži. U tome je slično i sa majčinimo mlekom, koje ima isto svojstvo. U pogledu masti, jedino kozje mlijeko ima takozvane lipide srednjih lanaca, direktno se apsorbuju, nema problema sa probavom. Ko ima probavne smetnje zbog varenja masti, neka uzima kozje”, rekao je on.

Kozje mlijeko možemo sipati i u kafu, rekao je doktor mada se složio da to možda mnogima neće biti baš ukusno.

“Radite ono što vam je prijatno, možete i da umačete keks u mlijeko”, rekao je doktor. Na opasku voditelja Filipa Čukanovića da gledaoci pišu da je kozje mleijko mnogo skuplje, doktor Voja je bio kategoričan.

“Ja ne propagiram, već savjetujem. I ne po cijeni, već po onome što je zdravo. Naravno da vrijedi uložiti u svoje zdravlje. Možemo uložiti u dvije šolje dnevno, makar toliko, to je fakat da možemo”, rekao je on.(novi.ba)