PREKO NOĆI SE RIJEŠITE HERPESA: Evo šta trebate uraditi da nestane

Zdravlje

PREKO NOĆI SE RIJEŠITE HERPESA: Evo šta trebate uraditi da nestane

Ako vam se često javlja herpes na usni onda je ovo članak koji morate čuvati. Otrkit ćemo vam načine kako se riješiti herpesa u što kraćem roku.

Herpes može biti izuzetno težak i opasan. Najgore je kada se pojavi negdje na licu i teško ga je prikriti. Neki ga zovu još i groznica na usni. Ukoliko ga prekrivate šminkom ili puderom, bit će samo gore. Herpes se javlja u obliku plikova napunjenih žućkastom tekućinom. Javljaju se u različitim oblicima, neki su crveni, upaljeni bolni i cure. Postoje i neki koji se brzo osuše, postanu žuti te se ljušte dok ne prođu. Herpes se smatra virusnim oboljenjem koje prolazi samo od sebe. Obično se javlja pri svakom padu imuniteta.

Postoje prirodni lijekovi za herpes koji odlično rade svoj posao. Neki od njih su:

Ulje čajevca

Odlično je za bubuljice ali i odlično sredstvo za dezinfekciju kože tako da obično omaže i kod liječenja herpesa. Potrebno je da nanesete ulje na bolno mjesto. Postupak ponavljajte više puta dnevno.

Kokosovo ulje

Najbitnije je da ga nanesete na usne čim osjetite da će se herpes pojaviti. Poznato je da je ulje kokosa antibakterijsko i antiupalno sredstvo pa je uspješan saveznik u liječenju herpesa.

Ulje mente

Mazati herpes tri puta dnevno uljem mente. Ostavite što duže možete da djeluje na bolnom mjestu.

Hidrogen peroksid

Hidrogen 3% odlično je sredstvo za dezinfekciju. Potrebno je da umočite komad vate i nanesete na herpes. Kao reakcija javit će se pjena i peckanje ali ne brinite. Zaustavit će curenje i smanjiti maksimalno vidljivost herpesa. Koristite ga na svaka 2-3 sata.

Bijeli luk

Očistite čehnu bijelog luka i nanesite na herpes. Čehnu utljavajte u herpes 2-3 puta dnevno.

Med kao lijek

Nanesite malo meda na herpes i sačekajte desetak minuta da djeluje. Nakon toga isperite. Na ovaj način riješit ćete se herpesa za samo jedan dan.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)