SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA INFARKT: Dr Perišić objasnio koja je razlika između ALARMANTNOG STANJA I LAŽNIH SIMPTOMA

Zdravlje

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA INFARKT: Dr Perišić objasnio koja je razlika između ALARMANTNOG STANJA I LAŽNIH SIMPTOMA

Bol u grudima poslije jela može biti znak da smo se prejeli, ali može upozoravati i na probleme sa srcem. Kako razlikovati želudačni bol od srčanog, u Jutarnjem programu Prve objasnili su doktorka Nada Macura, kardiolog, i gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić , piše Srbija Danas.

– Ja bih rekla da želudac može nekada da imitira srčani bol, i često mlađi muškarci, koji su možda bili u kafani, previše jeli ili pili vino, osjetiće takav bol i pomisliće da je od toga. Donja površina srca može da imitira želudačni, jak bol, čak praćen povraćanjem. Ali je blaži infarkt kada se dobije u donjoj površini srca, umjesto gornjoj. Infarkt daje osjećaj bliske smrti, jak bol i preznojavanje. Bol kreće od želuca i ide na gore, pacijenti koji se prejedu, posebno tokom praznika da pripazimo, da ne pretovarujemo želudac tokom dana – rekla je ona.

– Zapazio sam u posljednje vrijeme, dramatična je situacija sa iznenadnim bolovima u grudnom košu. Stravičan, jak, bol, kod osobe koja je do tada bila potpuno zdrava, bez alergije, roditelji adolescente dovode sa tim simptomima. Uradimo EKG, nema ništa, a mi nađemo zaglavljen komad hrane u organizmu! Alergija sluznice jednjaka, čudno zvuči, nema proliva, povraćanja, a liječi se lijekovima – rekao je profesor Perišić.

– Između profesora i mene postoji jedno akutno oboljenje, trbušna aneurizma koja se odmah hirurški rješava. To je bolest koja ne daje anomalije na EKG-u, nema osobitosti, imala sam mladog pacijenta koji je odmah morao na operaciju zbog toga – rekla je dr Macura.

Ona je rekla i da je svejsna toga da se loša hrana često naziva “bolničkom”, i da često gledamo fotografije obroka datih čak i porodiljama, ali je podvukla da je umjerena ishrana bez previše začina ključna za oporavak organizma.

– Kažu, bolnička hrana je loša, ali to je za njihovo dobro, tamo postoji nutricionista koji određuje šta je pacijentima najpogodnije – rekla je ona.(novi.ba)