3 SIMPTOMA KOJI MNOGI ZANEMARE NAJAVLJUJU INFARKT: Javljaju se i 7 dana ranije, A SVI PRAVE ISTU GREŠKU

Zdravlje

3 SIMPTOMA KOJI MNOGI ZANEMARE NAJAVLJUJU INFARKT: Javljaju se i 7 dana ranije, A SVI PRAVE ISTU GREŠKU

Simptomi srčanog udara nedelju dana prije infarkta mogu da zavaraju – nijedan nije bol u grudima!

Možda mislite da je nagli bol u grudima prvi simptom infarkta, ili naznaka da nešto nije u redu u srcem. Ali, studija koja je sprovedena nad pacijentima iz Kanade, Švajcarske i Amerike utvrdila je da su četiri simptoma mnogo češća oko sedam dana pre samog infarkta.

U istraživanju je obuhvaćeno više od hiljadu pacijenata koji su imali manje od 55 godina, i epizodu srčanih problema doživjeli su između 2009. i 2013. godine. Oko dvije trećine pacijenata bili su muškarci.

Simptomi problema sa srcem bili su raznovrsni. Najveći broj pacijenata prijavio je najmanje jedan neočekivani znak upozorenja, i to u nedjelji prije nego što su doživjeli problem iz opsega akutnog koronarnog sindroma.

Ovaj termin koristi se za opisivanje čitavog niza poremećaja i problema izazvanih naglim smanjenjem dotoka krvi u srce, a među njima je i infarkt.

Najčešći među simptomima bili su neobičan umor i iscrpljenost, problemi sa snom, i slabost ili osjećaj neprijatnosti u ruci.

Simptome je imalo 85 odsto žena, ali nešto manje muškaraca – 72 odsto. Samo je jedna četvrtina ispitanika prijavila da je osjećala bolove u grudima. Studija je pokazala još jednu zanimljivu stvar, a to je da su žene većinski odmah potražile pomoć ljekara, dok se na to odlučio značajno manji procenat muškaraca. (novi.ba)