IMATE ČESTO BOLOVE U LEĐIMA I JAKE GRČEVE U NOGAMA? Ovo može biti glavni razlog te pojave! REAGUJTE NA VRIJEME!

Zdravlje

IMATE ČESTO BOLOVE U LEĐIMA I JAKE GRČEVE U NOGAMA? Ovo može biti glavni razlog te pojave! REAGUJTE NA VRIJEME!

Prema najnovijim prehrambenim smjernicama, preporučuje se uzimanje 2300 miligrama natrija (1 tsp) dnevno. Međutim, procjenjuje se da je naša prosječna dnevna potrošnja bliža 3.400 miligrama natrija (oko 1 i 1/3 kašičice). Prekomjerni unos soli može uzrokovati hipernatremiju i s vremenom dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

7. Oticanje

Ako osjećate da su vaši prsti pomalo zategnuto, stopala su vam otečena ili imate ujutro natečene oči, vjerojatno jedete previše soli. Stanje kada vaše tijelo počne zadržavati višak vode kao rezultat velikog unosa soli naziva se edem i trebalo bi ga liječiti vrlo ograničenom prehranom.

6. Pretjerana žeđ

Natrij koji se nalazi u soli pomaže uravnotežiti tekućinu u vašem tijelu. Kada jedete previše soli, vašem tijelu treba više tekućine kako bi očistilo vaš sustav kako bi vaši mišići i drugi organi mogli ispravno raditi. To je način na koji vaše tijelo ispravlja omjer natrij-voda, a voda je najbolji način za vraćanje stvari u normalu.

5. Promjene u mokrenju

U pravilu nakupljanje natrija u vašem tijelu izaziva ozbiljne promjene u mokrenju koje se mogu dogoditi iz dva razloga:

Uzimanjem puno soli bubrezi rade prekovremeno kako bi ih uklonili iz tijela. To može rezultirati bubrežnom bolešću zbog koje je mokrenje obično učestalije s mokraćom koja izgleda prozirno ili potpuno bistra.

Previše natrija u tijelu može biti rezultat gubitka tekućine što često dovodi do dehidracije. Kada u tijelu dođe do značajnih gubitaka vode, količina urina se smanjuje i postaje gusta i tamnožuta.

4. Bolne kosti

Unos soli može biti velika prepreka za čvrst kostur. Kada jedete previše redovite kuhinjske soli, bubrezi je ne mogu potpuno isprati, a to uvelike povećava gubitak kalcija. Kronični nedostatak kalcija može rezultirati slabim kostima, problemima sa zubima, pa čak i uzrokovati razvoj osteoporoze.

3. Mišićni grčevi

Održavanje prave ravnoteže natrij-kalij presudno je za vaše zdravlje jer su ti kemijski elementi odgovorni za kontrakciju mišića. Ako narušite ravnotežu prekomjernom upotrebom slane hrane, mogli biste osjetiti grčeve ili stezanje i bol u mišićima.

2. Stalne glavobolje

Prekomjerna potrošnja natrija povećava volumen vaše krvi tako da zauzima više prostora u vašim krvnim žilama. Ovo širenje krvnih žila uzrokuje visoki krvni tlak (hipertenzija) i kao rezultat toga može izazvati jake glavobolje.

1. Kognitivni problemi

Hipertenzija uzrokovana velikim unosom soli može oštetiti arterije koje vode do vašeg mozga. To bi moglo utjecati na vašu sposobnost jasnog razmišljanja i otežati vam koncentraciju na svakodnevne zadatke.

Osim toga, stalna dehidracija može dovesti do lošeg pamćenja, osjećaja umora i sporog vremena reakcije. (Novi.ba)