Dete je kašljalo, mislili su da je prehlada: Slučajno pogledali u ono što svi koristimo i počeo je PAKAO / Texas

Svijet

Dete je kašljalo, mislili su da je prehlada: Slučajno pogledali u ono što svi koristimo i počeo je PAKAO / Texas

Majka deteta odlučila je da povede kampanju kako bi skrenula pažnju drugim roditeljima

Jedogodišnja devojčica Ris iz Teksasa u oktobru prošle godine progutala je bateriju iz daljinskog upravljača koja joj je spržila jednjak.

Nakon velike borbe za život, devojčica je preminula 17. decembra, a njena majka Trista odlučila je da progovori o paklu koji je doživela kako bi upozorila druge roditelje na opasnost od naizgled bezazlenih stvari.

Kada je 17-mesečna beba počela neobično da kašlje, roditelji su mislili da se prehladila. Za svaki slučaj su je odveli kod pedijatra koji je potvrdio da je dete jako prehlađeno i da će sve biti u redu.

Nakon što su se vratili kući, majka je ugledala da nedostaje baterija u dalinskom upravljaču i u tom trenutku prebledela od sraha.

Smesta je odvela dete u hitnu pomoć, gde je pregledom ustanovljeno da je beba progutala pljosnatu bateriju koja joj je spržila jednjak i ostavila rupu na tom mestu.

“Na rendgenu su potvrdili da je progutala bateriju i hitno su je operisali”, rekla je Trista za Today Parents.

Baterije su izuzetno opasne zbog mogućnosti gušenja, a mogu izazvati i smrtonosnu hemijsku reakciju u telu. Naime, one reaguju na nazalne izlučevine uzrokujući nakupljanje sode koja izjeda tkivo poput kiseline.

Devojčica je nakon operacije otpuštena kući, ali joj se stanje naglo pogoršalo.

“Stvorila se fistula, što je delovalo poput prolaza za vazduh. Nastala je rupa u dušniku i jednjaku. Kada se taj tunel stvorio, vazduh je počeo da ulazi tamo gde nije smeo. Hrana i piće takođe su prolazili kroz taj otvor”, objasnila je majka.

Lekari su joj ugradili cevčicu za hranjenje i respirator koji joj je pomagao pri disanju. U decembru su rekli porodici da treba ponovo da urade operaciju fistule.

Umrla je samo tri dana nakon operacije jer njeno slabašno telo nije izdražo sve te napore.

Tokom lečenja svoje ćerke Trista je napravila Fejsbuk grupu “Pray for Reese Hamsmith”, te je osnovala organizaciju “Reese’s Purpose” kako bi se borila za sigurnije i manje štetne baterije.

“Deca umiru. Moramo da učinimo sve što možemo kako bi roditelji dobili ove informacije i kako bi prisilili industriju da donese promene kojima će zaštititi decu”, zaključila je Trista. (objektiv.rs)