NEOČEKIVANI SIMPTOM VISOKOG ŠEĆERA U KRVI: Da li vam se ovo pojavilo na tijelu? UPOZORENJE ORGANIZMA

Zdravlje

NEOČEKIVANI SIMPTOM VISOKOG ŠEĆERA U KRVI: Da li vam se ovo pojavilo na tijelu? UPOZORENJE ORGANIZMA

Dijabetes je ozbiljna i teška bolest koja ne boli, ali na duge staze (ukoliko se šećer ne drži pod konrolom) narušava organizam i izaziva ozbiljne komplikacije. Šećerna bolest povećava rizik od kardiovaskularnih komplikacija. Američko udruženje za dijabetes (ADA) navodi da bi jedan znak na vratu i ispod pazuha mogli da upozore na opasno visok šećer u krvi, piše Mondo.rs.

Prevalencija dijabetesa brzo raste zbog naglog porasta jednog od glavnih uzroka bolesti – gojaznosti. Nenormalna regulacija insulina dovodi do značajnog povećanja nivoa šećera u krvi, što povećava rizik od srčanog udara, sljepila i problema sa bubrezima.

Prvi znaci da je nivo šećera u krvi “van kontrole” mogu da se pojave na vratu i ispod pazuha. Američko udruženje za dijabetes upozorava da se usled ekstremno povišenog šećera u krvi mogu da formiraju promjene u na koži u vidu tamnih zadebljanja koja se javljaju na potiljku ili rukama, ispod pazuha, lica ili drugih dijelova tijela. Ove “naslage” mogu biti hrapave, nalik “guščijoj koži”.

Ove promjene na koži, poznate kao “acanthosis nigricans”, mogu biti znak insulinske rezistencije, upozorava ADA. Nacionalna zdravstvena služba opisuje stanje kože kao “tamne mrlje kože koje se obično pojavljuju na pazusima, vratu, ali i preponama”.

“Ovo bi moglo da ukazuje na visok rizik od dijabetesa i svako je preporuka obratiti se ljekaru.” (novi.ba)