KROMPIR+BIJELI LUK+MED = ELIKSIR ZDRAVLJA: Svaka kuća mora da ga ima, OVAJ PRIJEKI LIJEK čuva srce, mozak, snižava pitisak

Zdravlje

KROMPIR+BIJELI LUK+MED = ELIKSIR ZDRAVLJA: Svaka kuća mora da ga ima, OVAJ PRIJEKI LIJEK čuva srce, mozak, snižava pitisak

Sadrži kiseonik, sumpor i druge hemikalije koje mu daju antibakterijska svojstva i svojstva u borbi protiv mnogih bolesti

Bijeli luk i med imaju niz dokazanih zdravstvenih koristi. Možete uživati u njihovim blagotvornim svojstvima ako ih koristite sami ili zajedno. Mogu se uzimati kao ljekoviti dodaci ili dodavati receptima u njihovom prirodnom obliku.

Svojstva bijelog luka i meda

Bijeli luk i med se koriste u tradicionalnim lijekovima širom svijeta. Glavni zdravstveni sastojak belog luka je alicin. Sadrži kiseonik, sumpor i druge hemikalije koje bijelom luku daju antibakterijska svojstva i svojstva u borbi protiv mnogih bolesti.

Zdravstvene koristi belog luka i meda

Medicinska istraživanja su istraživala zdravstvene prednosti bijelog luka i meda samih i u kombinaciji. Neka od istraživanja zasnovana su na tvrdnjama iznesenim u kućnim lijekovima koje se koriste stotinama godina. U tradicionalnoj etiopskoj medicini vrsta lokalnog meda koristi se za liječenje problema s disanjem, infekcija kože, pa čak i proliva.

Bijeli luk se tradicionalno koristi za liječenje prehlade i kašlja. Takođe se kaže da jača imunološki sistem i pomaže u ublažavanju simptoma astme. Arapska tradicionalna medicina preporučuje bijeli luk za liječenje srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska, artritisa, zubobolje, konstipacije i infekcija.

Antibakterijsko delovanje

Istraživanja su pokazala da su bijeli luk i med zaustavili rast nekih vrsta bakterija. Studija je testirala svaku hranu zasebno i kao smješu. Istraživači su otkrili da su bijeli luk i med mogli sami da ubiju bakterije. Kombinacija bijelog luka i meda delovala je još bolje.

Srce zdravlja

Prema ljekarskom pregledu, bijeli luk pomaže u smanjenju rizika od srčanih oboljenja i moždanog udara jer je dobar za: snižavanje visokog krvnog pritiska. Snižavanje visokog holesterola. Sprječavanje previše zgrušavanja krvi. Sprečavanje otvrdnutih ili ukočenih krvnih sudova.

Memorija i zdravlje mozga

I bijeli luk i med imaju puno antioksidativnih jedinjenja. Ove zdrave hemikalije pomažu u balansiranju imunološkog sistema i sprečavanju bolesti. Takođe mogu zaštititi vaš mozak od uobičajenih bolesti poput demencije i Alchajmerove bolesti.

Recepti sa bijelim lukom i medom

Krompir ogulite i narežite na kockice te ga stavite u čistu i sterilnu teglu. Teglu i poklopac možete sterilizovati kuvanjem u vodi. Bijeli luk prelijte medom i promiješajte da se sjedini. Uvjerite se da je bijeli luk potpuno prekriven medom. Zatvorite teglu i ostavite da stoji tri dana. Posle tri dana otvorite teglu i sve promešajte da se lijepo sjedini. Zatim ponovo zatvorite da odstoji nedjelju dana. I onda možete početi da ga koristite.

Preporučena doza za konzumiranje je 2 kašičice ove smese dnevno.

Odricanje odgovornosti: Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo opšte informacije o zdravstvenim prednostima određenih prirodnih proizvoda. Ovo ni na koji način nije zamjena za kvalifikovano ljekarsko mišljenje. Za dodatne informacije uvek se obratite specijalistu ili svom porodičnom ljekaru.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja (novi.ba)