Trudnica vrištala u bolovima i dozivala čuvare, ali niko nije reagovao: Posle 12 sati zatekli su HOROR

Svijet

Trudnica vrištala u bolovima i dozivala čuvare, ali niko nije reagovao: Posle 12 sati zatekli su HOROR

Novorođena beba umrla je nakon što se 18-godišnja tinejdžerka sama porodila u ćeliji zatvora Brounzfildu u Engleskoj, jednom od najvećih zatvora u Evropi.

Mrtvo novorođenče otkriveno je tek posle 12 sati, a niko od čuvara prethodno nije reagovao na pozive i povike zatvorenice da joj je potrebna pomoć.

Tragedija se dogodila u septembru 2019. godine, a ombudsman za uslovnu slobodu Sju Mekalister istakla je da majci nikako nije trebalo dozvoliti da se porodi bez medicinske pomoći u zatvorskoj ćeliji.

Njeni nalazi, obajvljeni nedavno, naglasili su da je u ovom zatvoru bilo mnogo propusta u brizi prema ovoj neimenovanoj zatvorenici.

Ona je inače optužena za pljačku i prvi put se nalazi iza rešetaka, a izveštaj ju je opisao kao ranjivu devojku koja je imala traumatično iskustvo.

– Zatvorenica je pozvonila i zatražila medicinsku sestru 26. septembra posle 20 sati, ali nije joj odobrena. Rekla je inspektorima da je odustala kada se nisu javljali na njene pozive, a tom prilikom počela je da trpi jake bolove pre nego što se onesvestila – navodi se u izveštaju.

Nakon što se muktrpno porodila, uspela je zubima da pregrize pupčanu vrpcu, ali novorođenče je, prema navodima, bilo već mrtvo.

Zatvorsko osoblje otkrilo je šta se dogodilo 12 sati kasnije. U tom trenutku pozvali su hitnu pomoć, ali bebu nije bilo moguće spasiti.

U izveštaju je utvrđeno da su službe za trudnice u Brounzfildu “zastarele i neadekvatne” i da je kontakt sa zdravstvenim radnicima ograničen.

Elen Mekdonald, advokatica zatvorenice, ocenila je propuste kao “zaista šokantne” i pozvala je da se ovaj slučaj “hitno i u potpunosti” ispita.

Takođe, ministar zdravlja Dominik Reb opisao je događaje kao mučne i neprihvatljive i nikada ne bi trebalo da se dogode nijednoj ženi ili detetu, ali je rekao da su učinjena znatna poboljšanja u nezi koju žene primaju u zatvoru. (objektiv.rs)