Nije dobro ako ih ignorišete: 10 signala koje vam šalje vaše telo, a koji ukazuju da imate MASNU JETRU

Zdravlje

Nije dobro ako ih ignorišete: 10 signala koje vam šalje vaše telo, a koji ukazuju da imate MASNU JETRU

Problemi sa masnom jetrom nastaju kao posledica neadekvatne ishrane, manjka fizičke aktivnosti i generalno lošeg životnog ritma.

Masna jetra nastaje kada vaše telo u sebi sadrži previše masnoća koje ne može uspešno da metaboliše.

Masne ćelije se akumuliraju u jetri, što uzrokuje njeno oticanje i dovodi do povećanja triglicerida.

S obzirom da je jetra unutrašnji organ koji ima sposobnost regeneracije, ona vam neće praviti veliki problem pri funkcionisanju. Ako povedete raču na o svojoj ishrani, svakako da možete da sprečite da vam se stanje pogroša.

Ovo su neki od znakova koji ukazuju na potencijalne probleme sa masnom jetrom.

1. Imate problem sa nesanicom
Ciroza je veoma često jedan od glavnih krivaca nedostatka sna. Univerzitetka bolnica Menoufia pregledala je 30 pacijenata sa cirozom jetre, kada su ustanovili da problemi sa jetrom i nesanica često idu ruku pod ruku.

2. Često vas svrbi koža
Jedan od čestih pokazatelja problema sa jetrom jeste kada vas bez nekog posebnog razloga svrbi koža. Medicinski naziv za ovo stanje je primarni žučni holangitis.

3. Imate problem s pamćenjem
Kada jetra zakaže, u organizmu se skupljaju toksini koji putem krvi mogu uticati i na funkcionisanje mozga. Klinički izraz za to je jetrena encefalopatija i to je ozbiljan problem koji zahteva hitnu medicinsku pomoć.

4. Stalno ste umorni
Hronični umor može biti simptom mnogih bolesti, a jedna od njih je i masna jetra. Istraživanje sprovedeno 2006. godine na koledžu u Indiji pokazalo je da se oksidativni stres javlja kada masna jetra ili neka bolest uzrokuju disfunkciju jetre. Ako ste umorni bez nekog posebnog razloga, možda je masna jetra glavni krivac.

5. Vaša telesna masa se povećava ili smanjuje
S obzirom da ciroza jetre nastaje oštećenjem, vremenom se zdravo jetreno tkivo zamenjuje ožiljicima koji sprečavaju pravilno funkcionisanje ovog organa, što može prouzrokovati usporavanje metabolizma. Potrebno je proceniti promenu težine za 4 do 7 kilograma u bilo kojem pravcu, dakle ili u porastu mase ili u gubitku.

6. Imate modrice po telu
Kako starite, vaša koža postaje tanja i to bez nekih vidljivih razloga može dovesti do stvaranja modrica po telu. Ipak, masna jetra svakako može biti uzrok modrica koje nastaju same od sebe, odnosno da se prethodno nsite udarili. Što je stanje ovog vitalnog organa gore, to modrice postaju vidljivije i učestalije.

7. Vaš urin je tamne boje
Visok nivo bilirubina uzrokuje tamnu boju urina, žutilo kože, ali i žućkaste oči, odnosno beonjače. Jetra zbog oštećenja ne može da filtrira bilirubin iz urina, a na rad oštećene jetre utiču i bubrezi.

8. Često su vam suva usta
Suva usta ili suve oči su takođe jedan od pokazatelja problema sa jetrom. Dobra vest je da se ovi simptomi manifestuju veoma rano, na samom početku bolesti, zbog čega imate dovoljno vremena da reagujete.

9. Imate problem sa koncentracijom
Svaka osoba u nekom trenutku ima problem sa koncentracijom i to nije nešto oko čega treba da se brinemo. Međutim, ako su vaši problemi sa koncentracijom postali uobičajeni, trebalo bi to uzeti u obzir. Zatajenje jetre dovodi do problema sa pažnjom i to se znatno može odraziti na mozak.

10. Stomak vam je naduven
Nakupljanje tečnosti u stomaku je znak usporavanja rada jetre. S obzirom da jetra zbog oštećenja ne može da izbacuje toksine, u stomaku dolazi do zadržavanja tečnosti, a posledica toga je nadutost. (objektiv.rs)