OVO SVI RADIMO, A UGROŽAVA ZDRAVLJE MORKAĆNE BEŠIKE! Nije u pitanju odlaganje odlaska u toalet, naprotiv!

Zdravlje

OVO SVI RADIMO, A UGROŽAVA ZDRAVLJE MORKAĆNE BEŠIKE! Nije u pitanju odlaganje odlaska u toalet, naprotiv!

Kada je u pitanju takozvana mala nužda, ljekari kažu da skoro svi ponekad idu u WC “reda radi” – da bi urinirali prije nego što odu na spavanje, pa da se ne bude tokom noći, ili prije izlaska iz kuće kako ih ne bi uhvatio nagon za odlaskom u WC dok su napolju, a to je jako opasno.

– Preventivni odlazak u WC je jako loša navika, koja za samo par nedjelja može da upropasti bešiku. Skoro svi to rade, i ako to ne radite često nećete napraviti problem. Ali ako idete svakog dana ‘reda radi’ u WC, istreniraćete bešiku na pogrešan način. Za promjenu navika je potrebno samo dvije nedjelje, i bešika će postati osjetljivija, što znači da će početi da daje signale da je puna čak i kada nije. Ući ćete u začarani krug odlaska u WC sve češće i češće – rekao je profesor doktor Stergios Dumukcis, vodeći stručnjak uroginekologije iz britanske bolnice Sent Helijer.

Bešika neće, precizirao je profesor Dumukcis, fizički postati manja. Ostaće ista, ali će funkcionalno biti smanjena.

– Ljeti pijemo više vode, i tokom pandemije mnogi su radili od kuće zbog čega im je WC stalno bio blizu. Probajte tri dana da zapisujete koliko često idete u WC. Ako je broj veći od šest, sedam puta dnevno, probajte da proredite i da ne idete reda radi u toalet – rekao je on. (novi.ba)