DA LI VAM SE POJAVI SMEĐI ISCJEDAK PRIJE MENSTRUACIJE: Ginekolog upozorio, svaka žena mora ovo znati!

Zdravlje

DA LI VAM SE POJAVI SMEĐI ISCJEDAK PRIJE MENSTRUACIJE: Ginekolog upozorio, svaka žena mora ovo znati!

Menstruacija može dosta reći o vašem zdravlju, ali i pružiti detaljan uvid u hormonalnu ravnotežu tijela.

Mnogim ženama se događa kako nekoliko dana prije menstruacije imaju smeđi iscjedak, a sada ginekolog pojašnjava o čemu se radi.

Mr. sci. Darko Husar, dr. med., spec. ginekologije i porodništva na jednom formu objasnio je o čemu je riječ.

– Smeđi iscjedak kojeg ste primijetili nekoliko dana prije početka očekivane menstruacije ne predstavlja ništa opasno. On je najčešće znak da postoji poremećaj u radu jajnika, odnosno poremećaj menstrualnog ciklusa. Svakoj ženi se takvo što može dogoditi od vremena do vremena. Očekivana menstruacija nakon takvog krvarenja može ”uraniti” ali i ”zakasniti”. Krvarenje može biti i drugačije nego ste navikli da je uobičajena menstruacija – napisao je on.

Osim toga, ginekolozi napominju kako se u ovom slučajno obično radi o krvi koja se duže vremena zadržala u maternici i sada izlazi van. Nema razloga za paniku, to je sasvim normalno i svima se ponekad dogodi.

Obratite pažnju i na ovu boju:

SVIJETLO CRVENA BOJA

Ova boja menstruacije može ukazivati na nisku razinu estrogena u tijelu, posebno ako je količina menstrualne krvi manja no inače. Istraživanja su pokazala kao intenzivno vježbanje u teretani može razinu estrogena i tako utjecati na tvoj menstrualni ciklus. Ovu boju menstruacije i smanjenu količinu menstrualne krvi može uzrokovati uzrokovati loša prehrana, sindrom policističnih jajnika i približavanje ulasku u menopauzu.

VODENASTA:

Ovakva menstruacija može biti znak ozbiljnijeg nedostatka hranjivih tvari u organizmu. “Bjelkasta, razrijeđena mjesečnica može biti znak teške anemije”, tvrdi ginekologinja Alyssa Dweck.

U sluačaju da se kroz 2 ili 3 ciklusa stvari ne poprave, obavezno kontaktirajte ljekara.

GUSTA I SA UGRUŠCIMA

Ovakva menstruacija može biti simptom niske razine progesterona i vrlo visoke razine estrogena. Dweck smatra da je poneki manji ugrušak s vremena na vrijeme potpuno normalan, ali pojava čestih i velikih ugrušaka može biti znak ozbiljnog poremećaja ravnoteže hormona.

MJEŠAVINA SIVE I CRVENE

Ako ovu boju menstruacije ugledate na ulošku, moguće je da se radi o infekciji, bilo gljivičnoj ili spolno prenosivoj, posebice ako je mjesečnica popraćena izrazito neugodnim mirisom.
Kada dođe do spontanog pobačaja, žene ponekad primijete sivkaste ugruške, nalik jetrici, navodi Dweck. Stoga, ako postoji mogućnost da si trudna i primijetiš ovu pojavu, hitno se javi liječniku.

JARKO CRVENA

U većini slučajeva jarko crvena boja je znak zdrave i uobičajene mjesečnice. (novi.ba)