ZNATE LI ŠTA JE SINDROM KARPALNOG TUNELA? Evo šta se dešava s vama ako vam TRNU STOPALA, SIMPTOM KOJI UKAZUJE NA OVU BOLEST

Zdravlje

ZNATE LI ŠTA JE SINDROM KARPALNOG TUNELA? Evo šta se dešava s vama ako vam TRNU STOPALA, SIMPTOM KOJI UKAZUJE NA OVU BOLEST

Utrnulost i oštar bol mogu da budu posljedica neurome ili iritiranog nerva

Osjećaj utrnulosti i ukočenosti može da bude posljedica uklještenja nekog nerva ili mišića kojima se prenosi impuls i osjećaj.

Pritisak na njih, iritacija ili oštećenje može da stvori neprijatan osjećaj u vašim udovima. Ovo su samo neki od najčešćih razloga ovakvih senzacija ili njihovog odsustva:

Previše ste stegli vaše pertle

Svakodnevno stezanje vaših pertli može da vrši pritisak na nerve koji mogu da šalju onda osećaj trnjenja i probadanja. Nosite cipele koje su dovoljno široke da su vam udobne, a nakon par dana imaćete ponovo osećaj u stopalima.

Imate čukljeve

Ta mala izraslina na vašoj kosti nije lijepa a može da pravi i mnoge probleme. Vremenom, što više vaše stopalo pritiska ovu izraslinu to ćete više imati neprijatne senzacije. Promenom cipela i kupovinom onih koje su ortopedske, kao i neka druga medicinska pomagala mogu da budu od velike koristi. Ukoliko vam ni to ne pomogne, obratite se lekaru koji će vas dalje uputiti ortopedu.

Imate diskus herniju

Dizači tegova i sportisti koji primećuju da imaju utrnula stopala verovatno imaju diskus herniju koja se dešava kada se kičmeni pršljenovi taru jedan o drugi i tako duž čitavog kičmenog stuba iritiraju nerve. Išijatični nerv se prostire od donjeg dela leđa sve do prstiju na nogama, a oštećenje može da dovede do pojave bola i slabosti u stopalima, zglobovima i nogama.

Dugotrajna iritacija nerva

Utrnulost i oštar bol mogu da budu posledica neurome ili iritiranog nerva. Javlja se osjećaj bola pri hodanju koji nikako da prođe, a nastaje kao posljedica dugotrajnog trčanja ili bavljenja nekim sportom. Za vježbanje i trčanje birajte posebnu obuću koja je napravljena baš u te svrhe.

Oštećenje nerava

Neuropatija je hronično stanje nerava uzrokovano nekim zdravstvenim problemima kao što su dijabetes ili alkoholizam. Najbolje se leči kada se otkrije uzrok koji se nalazi u srži ovog problema, ali biće neophodno da posetite neurologa koji će vam prepisati lek protiv bolova.

Imate sindrom karpalnog tunela

Kada se nerv nađe u ovom tunelu onda je pritisnut i javlja se oštar bol sa trnjenjem i žmarcima. Javlja se retko, a uzrokuje ga neudobna obuća, povreda i oticanje donjeg dela tela. Ukoliko sumnjate da imate ovaj sindrom, obavezno se javite lekaru koji će vam propisati adekvatnu terapiju i preporučiti vam neka medicinska pomagala. (novi.ba)