Čest bol u leđima i tamni podočnjaci mogu da ukažu na ozbiljan problem: Ako imate ovih deset simptoma obavezno posjetite doktora!

Zdravlje

Čest bol u leđima i tamni podočnjaci mogu da ukažu na ozbiljan problem: Ako imate ovih deset simptoma obavezno posjetite doktora!

Bez bubrega nije moguće živjeti, jer oni upravljaju količinom vode u organizmu elektrolitskom sastavu i kiselošću tjelesnih tečnosti, odnosno organizma.

Preko nadzora nad količinom elektrolita (posebno natrijuma) i tjelesne vode, kao i regulacijom napetosti krvnih žila bubrezi služe kao ključni organ za regulaciju arterijskog pritiska.

Osim toga, bubrezi služe i u nadzoru nad metabolizmom vitamina D koji je važan za pravilno održavanje građe kostiju, a pomoću hormona eritropoetina, koji se stvara u bubrezima, nadziru i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, eritrocita.

Prekomjeran unos soli, gaziranih pića, gojaznost, kao i povišen krvni pritisak i šećerna bolest, predstavljaju okidače bolesti, zajedno sa genetskom predispozicijom, a česte upale koje mogu proći neopaženo pogoršavaju problem.

Ovih 10 simptoma najčešći su pokazatelji postojanja problema, a ako primijećujete tri ili više znakova kod sebe, svakako posjetite ljekara:

Poteškoće i bol pri mokrenju – budući da su urinarne infekcije čest uzrok bolesti bubrega. Ako se javljaju često, znak su za brigu. Bilo kakva promjena u urinu – ovo je čest simptom upale, ali i ozbiljnije bolesti bubrega.

Oticanje – kako bubrezi uklanjaju višak vode iz organizma, pri smanjenju njihove funkcije. Najčešće je na nožnom zglobu, rukama, stopalima i u licu.

Tamni podočnjaci – još jedan pokazatelj poremećaja u izbacivanju vode i toksina iz tela. Svrab kože i osip – kod smanjene funkcije bubrega, toksini se gomilaju u krvi što uzrokuje kožne simptome.

Metalni ukus u ustima i kiseli zadah – ako su bubrezi oštećeni, tada se podiže nivo mokraćne kiseline u krvi. Ona se u pljuvačci razgrađuje na amonijak.

Mučnina i povraćanje – toksini djeluju i na sistem organa za varenje, a često ih prati gubitak apetita i mršavljenje kao znak bolesti.

Osjećaj hladnoće – jedna od posledica bolesti bubrega jeste anemija i smanjena cirkulacija koja uzrokuje osjećaj hladnoće.

Zadihanost i umor – najčešći uzrok je anemija i oticanje pluća, zbog čega je u krvi sve manje kiseonika.

Ponavljajuća bol u leđima – U nekim slučajevima je bol manje, a u drugima više izražena. Svakako treba posjetiti ljekara ako se ponavlja bol u donjem dijelu leđa i sa strane, piše “Srbija Danas“. (haber.ba)