UPOZORENJE ljekara: Ako primjetite OVE PROMJENE NA NOGAMA, odmah idite da PREGLEDATE SRCE

Zdravlje

UPOZORENJE ljekara: Ako primjetite OVE PROMJENE NA NOGAMA, odmah idite da PREGLEDATE SRCE

Malo je ljudi, posebno s godinama koji ne primjećuju neke promjene na sopstvenom tijelu, posebno nogama.

Bilo da su to ispucali kapilari, vene, izrasline, na sve treba da se obrati posebna pažnja i eventualna konsultacija sa stručnim licem. Međutim, stručnjaci, tačnije ljekari sa Mayo Clinic posebno ističu obavezno javljanje doktoru ako primjetite ovu promjenu.

Naime, neki od simptoma mogu ukazivati na bolesti perifernih arterija koje mogu dovesti i do problema sa srcem.

Kod bolesti perifernih arterija dolazi do suženja u venama i smanjuje se dotok krvi u udove, uglavnom u noge, i to zbog nakupina masnih naslaga u arterijama. Takva suženja, osim što prave probleme u nogama, mogu smanjiti i dotok krvi u srce i mozak.

Simptomi bolesti perifernih arterija su:

sjajna koža na nogama
bolni grčevi u kukovima (jednom ili oba), u bedrima ili u mišićima potkoljenice, i to nakon određenih aktivnosti, poput hodanja ili penjanja stepenicama
utrnulost ili slabost nogu
hladnoća u jednoj potkolenici ili stopalu, posebno u poređenju s drugom stranom
rane na prstima, stopalima ili nogama koje neće da zarastu
projmena boje nogu
gubitak kose ili sporiji rast dlaka na stopalima i nogama
sporiji rast noktiju na nogama
bez pulsa ili je puls slab u nogama ili stopalima
erektilna disfunkcija kod muškaraca

Ljudi koji puše ili imaju dijabetes su zbog smanjenog protoka krvi pod najvećim rizikom od razvoja bolesti perifernih arterija, prenosi Mayo Clinic.

Posebno je važno da prvenstveno i odmah promijenite životne navike kako bi rizik od komplikacija bio što manji. Hranite se zdravo, redovno vježbajte, skinite višak kilograma i pokušajte živjeti pod što manje stresa.

Ako imate simptome bolesti perifernih arterija moguće je da će vam biti potreban dodatni medicinski tretman. To mogu biti lijekovi za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka, za snižavanje krvnog pritiska i holesterola pa i nešto za kontrolu boli i drugih simptoma.

U svakom slučaju ako primjećujete ove simptome potrebno je da se javite svom ljekaru i uradite sve neophodne analize. (novi.ba)