SIMPTOMI POVIŠENOG HOLESTEROLA SU NEVIDLJIVI, OSIM AKO OVO OSJEĆATE U NOGAMA: 3 razloga da pod hitno provjerite krv, nije bezazleno

Zdravlje

SIMPTOMI POVIŠENOG HOLESTEROLA SU NEVIDLJIVI, OSIM AKO OVO OSJEĆATE U NOGAMA: 3 razloga da pod hitno provjerite krv, nije bezazleno

Simptomi povišenog holesterola su najčešće nevidljivi. Ipak, postoje neki znaci koji ukazuju da se telo bori sa nagomilanim masnoćama.

Ako je pod kontrolom, holesterol nije štetan za tijelo. Proizvodi se u jetri i uključen je u mnoge važne procese, uključujući sintezu određenih supstanci.

Međutim, LDL (loš) holesterol može da začepi arterije i izazove stanje poznato kao periferna arterijska bolest (PAD), kod koje je poremećen protok krvi do donjih ekstremiteta. I dok su simptomi povišenog holesterola obično nevidljivi, kad je riječ o perifernoj arterijskoj bolesti postoje vrlo jasni znaci.

To uključuje čireve na stopalima koji dugo ne zarastaju, kao i bol u nogama koja ometa naše normalne aktivnosti, upozorili su u medicinskom centru “Beth Israel Deaconess Medical Center”(BIDMC).

“Iako početni simptomi mogu biti blagi, skoro svi koji imaju perifernu arterijsku bolest kažu da ne mogu da hodaju dugo niti brzo kao nekada, jer u nogama osjećaju umor i bolove”, objasnili su stručnjaci. U ovom slučaju, pacijenti se takođe često žale na grčeve u listovima ili butinama koji se javljaju pri hodanju.

Ljekari su istakli i da je jedan od pokazatelja visokog holesterola u krvi glavobolja!

Ishrana i vježbe mogu da pomognu u kontroli nivoa holesterola. Pa tako, određena hrana može da snizi nivo lošeg holesterola. Prema “Heart UK”, glavni princip ishrane je zamjena zasićenih masti nezasićenim. Prve se u velikim količinama nalaze u puteru, kokosovom ulju, životinsjkim mastima i prerađevinama. Izvori nezasićenih masti su riba i biljna hrana kao što su ulja, orasi, sjemenke i avokado. (novi.ba)