IMATE BOLNU MENSTRUACIJU I MUČI VAS PMS? Konačno otkriven spas za sve žene, SAMO JEDITE OVE NAMIRNICE

Zdravlje

IMATE BOLNU MENSTRUACIJU I MUČI VAS PMS? Konačno otkriven spas za sve žene, SAMO JEDITE OVE NAMIRNICE

Iako muškarci tvrde da su žene “normalne” samo nekoliko dana tokom mjeseca, izvjesno je da mnogim damama nije lako u periodu prije menstrualnog ciklusa, kao ni tokom trajanja. Tokom predmenstrualnog ciklusa pojačani su nervoza, razdražljivost, glavolje, depresije, obavezno iskoči bubuljica na nezgodnom mjestu, ali nam je i apetit pojačan.

Mnoge dame tvrde da im se jede slatko, druge tamane sve što se nađe u blizini, a uz prejedanje ide i griža savjesti, tako da je to jedn začarani krug. Nije lako protiv hormona i promena nivoa estrogena i progesterona.

Ipak, postoje trikovi koji pripadnicama ljepšeg pola mogu pomoći tokom nezgodnih dana. Kako se dešava da apetit drastično skoči, vi mu možete doskočiti dobrim doručkom. Proteini i zdrave masnoće pružiće duži osećaj sitosti i dati delu potrebnu energiju za ostatak dana. Zato je najbolje dan započeti jajima, koje možete pripremiti kao omlet ili na neki drugi način koji preferirate.

Takođe, na promjene hormona najbolje utiču brokoli, prokelj i artičoka. Oni obiluju vlaknima i odlični su protiv nadutosti. Složeni ugljeni hidrati, na primjer žitarice od cijelog zrna, kinoa i kokice pomoći će kod razdražljivosti.

Banane sadrže melatonin, pa su dobre ako imate problema sa nesanicom. Ono što treba da izbjegavate je al*ohol jer pojačava osjećaj tuge i bezvoljnosti. (novi.ba)