AKO SU VAM NOGE ČESTO HLADNE, OBAVEZNO SE OBRATITE LJEKARU: Kardiolog upozorio – ne igrajte se sa životom, OPASNO je

Zdravlje

AKO SU VAM NOGE ČESTO HLADNE, OBAVEZNO SE OBRATITE LJEKARU: Kardiolog upozorio – ne igrajte se sa životom, OPASNO je

Problem koji mnoge muči, a za koji većima vjeruje da je potpno bezazlen, može biti izuzetno opasan. Hladne noge su znak bolesti srca, obavezno potražite pomoć ljekara.

Bolesti srca vodeći su uzrok smrti u svijetu. Mnogi srčani udar doživljavaju iznenada, ali zapravo u najvećem broju slučajeva infarkt nastaje kao posljedica hroničnih zdravstvenih problema, što znači da se signali za uzbunu mogu primjetiti i mnogo ranije.

Jedan od simptom akoji ukazuje na povećan rizik od srčanog udara jesu hladna stopala. Ako ste primjetili da su vam potkolenice i stopala često hladniji od ostatka noge, mogući uzrok je slaba cirklulacija. Do nje dolazi kada su arterije začepljene.

“Do začepljenja arterija dolazi usljed nakupljanja holesterola, masnih materija, otpadnih produkata ćelija, kalcijuma i fibrina“, objašnjava Američko udruženje za zdravlje srce (AHA).

“Kako se plak nakuplja, zidovi krvnih sudova se zadebljavaju. Zbog toga dolazi do suženja kanala i smanjuje se protok krvi. Kao rezultat toga, ćelije ne dobijaju kiseonik i druge hranljive materije.”

Na kraju, dotok krvi u srce može se smanjiti u tolikoj mjeri da izazove udar. Osim toga, ako su krvi sudovi suženi, povećava se rizik od tromboze, koja je jedan od uzročnika moždanog udara. (novi.ba)