DA LI VAS MUČI ZUJANJE U UŠIMA? Ovo je razlog zbog čega vam se to dešava! NIJE TAKO BEZAZLENO

Zdravlje

DA LI VAS MUČI ZUJANJE U UŠIMA? Ovo je razlog zbog čega vam se to dešava! NIJE TAKO BEZAZLENO

Ponekad, nakon koncerta ili izlaganja pretjerano glasnim zvukovima, možemo osjetiti zujanje. Svako je to doživio, a evo zašto se deševa.

Zašto u ušima čujemo zujanje i što može biti uzrok tome?
Zujanje, siktanje ili neobična buka u našim ušima poznata je fantomska percepcija zvuka kad za njega nema izvora. Budući da je svaka osoba različita, može se manifestirati i kao rika ili pucanje, a postoji nekoliko uzročnika,. Simptom zvonjave općenito je privremen i može biti suptilan ili, u nekim slučajevima, toliko intenzivan da otežava vođenje razgovora.

Međutim, ako zujanje traje predugo ili se kronično ponavlja, može ometati svakodnevni život onih koji ga doživljavaju.

Uzroci zujanja

Može nastati zbog ozljede malih stanica dlake smještenih u našem unutarnjem uhu. Te stanice oblikuju male resice u blizini pužnice koje se kreću prema zvučnim valovima koji dopiru do naših ušiju. Slušni živac tada percipira i interpretira te valove kao zvukove. Ali kad su resice ozlijeđene, šalju pogrešnu poruku, a pogrešan signal šalje se u naš mozak, zbog čega čujemo podražaj koji zapravo nije prisutan.

Te manje ozljede unutarnjeg uha mogu nastati iz nekoliko uzroka, uključujući:

Dugotrajno izlaganje glasnoj buci, poput koncerta ili gradnje, ili slušanje kroz slušalice vrlo jake glasnoće.
U prvom se slučaju lako oporaviti i vratiti u normalu. Ali u drugom slučaju, jer je to uobičajeno, šteta nastala pretjeranim volumenom koji dolazi do uha može postati trajna.

Ušna maska ​​također može biti uzrok zujanja u ušima. Prepreka u ušnom kanalu zbog nakupljanja ušnog voska može nateći, pa čak i nadražiti bubnjić, stvarajući taj dosadni zamišljeni zvuk. To također može nastati zbog upale uha.

Ozljede glave i vrata, pa čak i pretjerani stres , mogu dovesti do zujanja u ušima. Kad je ovo izvor zujanja, obično se javlja u samo jednom uhu.

Ako ovaj osjećaj traje predugo i doživljava se velikim intenzitetom, može uticati na naš svakodnevni život i uzrokovati umor, nedostatak koncentracije, razdražljivost i probleme sa spavanjem ili pamćenjem.

Iz tog je razloga bolje izbjegavati izuzetno glasne zvukove, ne slušati slušalice punim volumenom, a ako odemo na bučan događaj ili područje, dobro je koristiti čepiće za uši kako bismo zaštitili uši. Također je bitno voditi računa o zdravlju kardiovaskularnog sustava zdravom prehranom i vježbanjem, jer za ovo stanje ne postoji poseban tretman. (novi.ba)