DOKTORKA UPOZORILA NA GREŠKU KOJU SVI PRAVE: Ako ovako uzimate vitamine, imaju efekat kao čaša obične vode

Zdravlje

DOKTORKA UPOZORILA NA GREŠKU KOJU SVI PRAVE: Ako ovako uzimate vitamine, imaju efekat kao čaša obične vode

Velika greška pri uzimanju suplemenata i vitamina, nemaju nikakvo dejstvo ako se uzmu na ovaj način!

Specijalista pedijatrije dr Hibnijeta Apuk rekla je u Jutarnjem programu RTS-a da uzimanje vitaminskog suplementa na pogrešan način ima dejstvo “kao da ste popili čašu vode”.

Preporučeni unos u literaturi varira, od malih do velikih količina, pa je doktorka Apuk dala primjer i svoju procjenu

“Jedni kažu da je 400 jedinica dovoljna količina i za decu, i za odrasle, ali klinika Majo kaže 2.000 internacionalnih jedinica na dnevnom nivou. Između 1.000 i 2.000 bi trebalo da bude unos,” rekla je ona.

“Način života savremenog čovjeka ne obezbjeđuje uslove za prirodno sintetisanje, onda se mora pribjeći preparatima. Sprejevi, kapi, kapsule i tablete su dostupni. Postoji u kombinaciji sa drugim preparatima, vitaminom A ili K, što ja lično ne prihvatam da je dobro rješenje, jer ako organizmu nedostaje neka materija, ona nije u proporciji sa još nekom. Trebalo bi vitamin D uzimati zasebno,” rekla je ona.

Suplementi i vitamini – najčešća greška

“On je rastvorljiv u mastima, ne u vodi, ostane na zidu čaše i efekat je ravan nuli, popili ste vodu. Ali ako je 1.000 jedinica, to su dvije kapi, i ostaju na zidu čaše ili kašičici. Moja preporuka je uvijek, nakapati na koricu hljeba, da se dugo žvaće i ostane u kontaktu sa sluzokožom, ispod jezika je najbolja apsorpcija. Postoji i sprej za ispod jezika, ali moja preporuka su kapi,” rekla je ona.

Da li možemo preterati u želji da dobijemo dovoljno vitamina D i uzeti “preveliku dozu”?

“Nema podataka o značajnim problemima u literaturi. Oni koji rade napolju sintetišu 10.000 jedinica dnevno, pa nemaju ‘predoziranje’. Kod male djece može da se dogodi, ali tada se dogode mučnina, povraćanje, proliv, nije teška klinička slika,” rekla je ona. (novi.ba)