RUKE VAM POBIJELE NA HLADNOĆI: Evo o kakvom sindromu se radi, NIJE ZA ŠALU!

Zdravlje

RUKE VAM POBIJELE NA HLADNOĆI: Evo o kakvom sindromu se radi, NIJE ZA ŠALU!

Ako zimi izađemo vani bez rukavica, vjerovatno ćemo vidjeti kako nam prsti postaju bijeli, a možda ćemo dobiti i igle. To je samo normalna reakcija našeg tijela na hladne temperature, a naše će se ruke vratiti u normalu nakon što ih zagrijemo. Međutim, za neke ljude ti simptomi mogu biti znak ozbiljnijeg stanja, nazvanog Raynaudova bolest, što može biti štetno za njihovo zdravlje.

Što je Raynaudova bolest

Kada se pojavi Raynaudova bolest, arterije koje dovode krv u vašu kožu sužavaju se zbog hladnih temperatura ili emocionalnog stresa. To zauzvrat dovodi do toga da vaše ruke, nožni prsti, a ponekad i drugi dijelovi tijela postanu bijeli i / ili plavi i osjećaju utrnulost. Tada postanu crveni kad se protok krvi vrati. Ovaj proces također može biti praćen bolom. Simptomi obično traju samo nekoliko sekundi ili minuta, ali u težim slučajevima mogu potrajati i nekoliko sati.

Uzroci Raynaudove bolesti

Postoje 2 vrste Raynaudove bolesti – primarna (Raynaudova bolest) i sekundarna (Raynaudov sindrom).

Uzrok primarne Raynaudove bolesti nije poznat. Normalno je da se krvne žile koje su blizu vaše kože skupljaju kad je hladno. Ali kad ljudi imaju Raynaudovu bolest, njihove se žile smanjuju više i brže nego obično. Međutim, blaži je i češći od Raynaudova sindroma i često ne treba nikakav tretman.

S druge strane, sekundarni Raynaudov (Raynaudov sindrom) događa se zbog osnovnog stanja ili drugog čimbenika. Rijetkiji je od Raynaudove bolesti, ali može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, poput čireva na koži i gangrene. Za ovu su vrstu ponekad potrebni lijekovi ili operacija.

Neki uzroci Raynaudova sindroma su:

Bolesti i stanja koja oštećuju arterije ili živce koji kontroliraju arterije u rukama i nogama (npr. Reumatoidni artritis i ateroskleroza)
Ponavljajuće radnje koje oštećuju arterije ili živce koji kontroliraju arterije (npr. Tipkanje ili sviranje klavira tijekom duljeg razdoblja)
Lijek koji sužava arterije
Izloženost određenim kemikalijama (npr. Nikotinu)
Ozljede ruku ili stopala

Simptomi Raynaudove bolesti

Raynaudov sindrom obično pogađa prste na rukama i nogama, ali može utjecati i na druge dijelove tijela, poput nosa, ušiju, usana i bradavica.

Zbog hladnih temperatura ili emocionalnog stresa, arterije se mogu suziti i smanjiti ili prekinuti dotok krvi u određena područja. To može uzrokovati da:

Postanite bijeli, a zatim plavi
Osjećate se hladno, utrnulo ili bolno
Pocrvenite, trnite ili izgarajte kad se protok krvi vrati
Kako možete spriječiti Raynaudovu epizodu

Da biste spriječili napad Raynaudove bolesti, pokušajte:

Izbjegavajte hladne temperature i nosite toplu odjeću, posebno na rukama i nogama
Redovito vježbajte – pomaže poboljšati cirkulaciju
Ograničite upotrebu kofeina i alkohola
Izbjegavajte vršiti prevelik pritisak na vrhove prstiju
Prestani pušiti
Izbjegavajte emocionalni stres i naučite ga upravljati
Jesu li vam ikad prsti pobijeljeli? Imate li vi ili netko koga poznajete ovaj sindrom? Što pomaže vama ili njima spriječiti Raynaudovu epizodu? (novi.ba)