IAKO ZVUČI ČUDNO, IMA NEVJEROVATNO DEJSTVO: Pet razloga zbog kojih bi trebalo da pijemo rasol

Zdravlje

IAKO ZVUČI ČUDNO, IMA NEVJEROVATNO DEJSTVO: Pet razloga zbog kojih bi trebalo da pijemo rasol

Iako je kupus sam po sebi vrlo zdrava i hranljiva namirnica, procesom kiseljenja postaje još jači saveznik u čuvanju našeg organizma od raznih zdravstvenih problema.

Prilikom kiseljenja, ova namirnica ispušta tečnost, a to zanemareno blago u narodu je poznatije pod nazivom – rasol. Ima onih koji su odavno upoznati s blagodetima rasola, a mi ćemo vas još jednom podsjetiti zbog čega bi trebalo da ga uvrstite u svoj jelovnik.

1. JAČA IMUNITET

Konzumiranje rasola posebno se preporučuje tokom hladnijih mjeseci. Jesen i zima sa sobom donose razne bakterije i viruse koji izazivaju zdravstvene probleme, a rasol je prepun stvari koje jačaju naš imunitet.

Vitamin C, vitamin B, kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink, samo su dio bogatstva koje se krije u ovoj tečnosti.

2. REGULIŠE PROBAVU

Imate problema sa zatvorom? Riješiće ih čaša rasola. Dobre bakterije koje nastaju u rasolu prilikom fermentacije, unose balans u crijevnu floru i održavaju je zdravom.

3. OLAKŠAVA MRŠAVLJENJE

Rasol je niskokalorična namirnica, a istovremeno sadrži mnogo vlakana i vitamina, te djeluje kao probiotik, zbog čega se pokazuje kao odličan dodatak ishrani prilikom dijete.

Dovoljno je zasitan da može da zamijeni jedan međuobrok, te efikasno redukuje nezdrave masnoće.

4. UBLAŽAVA MAMURLUK

Ako ste slučajno popili previše džin-tonika s prijateljicama, sve nuspojave zabavnog izlaska ublažićete rasolom. On će ekspresno da nadoknadi izgubljene elektrolite i pomoći u hidrataciji organizma.

5. JAČA KOSTI

Važnu ulogu u zdravlju naših kostiju ima vitamin K2. On aktivira proteine koji pomažu u apsorpciji kalcijuma, čoveku neophodnog minerala koji hrani kosti. Upravo se u rasolu i kiselom kupusu nalazi vitamin K2.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)