IMATE PROBLEM SA PLUĆIMA? Ruski LIJEK od ova DVA sastojka pomoći će vam da riješite tegobe

Zdravlje

IMATE PROBLEM SA PLUĆIMA? Ruski LIJEK od ova DVA sastojka pomoći će vam da riješite tegobe

Ukoliko imate problem sa čestim respiratornim infekcijama, astmu, bronhitis ili upalu pluća, obloga od kupusa i meda svakako će pomoći u liječenju

Iako ne može da zamijeni liječenje propisanom terapijom lijekovima, pomoći će u otklonjanju tegoba sa suhim kašljem i bolovima i pomoći bržem ozdravljenju.

Ova obloga od kupusa ublažiće nadražajni suhi kašalj i pomoći kod izbacivanja šlajma.

Sastojci:
2 lista svježeg kupusa
med
ključala voda
plastična kesa (uska pamučna majica)
peškir ili šal

Priprema:
Odvojite dva ili tri lista sa spoljne strane zelenog kupusa, dovoljno velika da pokriju vaše grudi (i leđa ako je kašalj zaista jak). Listove u posudi prelijte ključalom vodom i pustite da se zagriju nekoliko minuta.

Izvadite listove, osušite ih i namažite medom. Stavite na gole grudi i leđa pokrijte ih ili obmotajte plastičnom kesom (ili plastificiranom folijom) ili još bolje obucite usku majicu, a zatim ponovo obmotajte peškirom ili šalom kako biste zadržali toplotu tijela.

Oblogu je najbolje da stavljate pred spavanje i držite do jutra. Uklonite listove kupusa sa grudi i očistite kožu. Ponovite ovaj tretman sa svežim listovima i medom, tri do sedam noći zaredom, u zavisnosti od jačine kašlja.

Savjet: Osim ovih obloga, da biste izbacili šlajm iz pluća, vjeruje se da je neophodno da pijete puno vode, ali i da jedete hranu kao što su bijeli luk, crni luk, đumbir, špargle, lisnato povrće (kupus, karfiol, brokoli, rotkvica, kelj, zelenilo, repa, rukola), kurkuma.

Izbjegavajte hranu kao što su slatkiši, pržena hrana, tjestenine, konzerviranu hranu, alkohol, odnosno namirnice koje izazivaju upale i otežavaju oporavak.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)