KADA PALAC TRNE, TIJELO VAS UPOZORAVA NA BOLEST: Naizgled bezazleni simptom ukazuje na OZBILJAN ZDRAVSTVENI PROBLEM

Zdravlje

KADA PALAC TRNE, TIJELO VAS UPOZORAVA NA BOLEST: Naizgled bezazleni simptom ukazuje na OZBILJAN ZDRAVSTVENI PROBLEM

Često je utrnulost palca na nozi posledica neudobne obuće i fizičkog pritiska, ali iza ove pojave mogu da se kriju i različita oboljenja. Evo šta sve može da uzrokuje bol u nožnom palcu, piše Mondo.rs.

Zakrivljenost karlica i problematično držanje

Zakrivljenost karlice može biti urođena ili je rezultat određenog fizičkog napora. Često se javlja i kada je dužina nogu nejednaka, što pravi razliku u pritisku na stopala i konkretno na nožne palčeve. Ako se utrnulost često javlja prilikom hodanja ili trčanja, vrijeme je za posjetu ljekaru.

Nedostatak vitamina B12

Konstantni deficit ovog vitamina doprinosi oštećenju mijelinske ovojnice – zaštitne ovojnice nerava. Kao rezultat javljaju se neurološki simptomi u obliku nelagode, uključujući utrnulost.

Diskus hernija

U slučaju diskus hernije, pulpa njenog jezgra probija se kroz anulus fibrosus – to može da izvrši pritisak na okolne nerve i da doprinese utrnulosti. Problemi s prstima, stopalima i potkolenicama obično su uzrokovani diskus hernijom u lumbalnoj regiji.

Dijabetes

Kada povrmeno osjećate na vam je nožni palac utrnuo, to može biti simptom dijabetesa. Ovaj problem ukazuje na povišen šećer u krvi. Ljudi sa dijabetesom često pate od slabe cirkulacije u nogama, što je posljedica ateroskleroze (vaskularna kalcifikacija).

Pretjerani unos alkohola

U ovom slučaju moguće je da je došlo do oštećenje nerva, a ako je oštećenje u nogama, javlja se utrnulost u prstima.

Mortonov neurom

Mortonov neurom je kompresivna neuropatija interdigitalnog nerva, tj. nerva koji se nalazi između nožnih prstiju. Ova patologija znači zadebljanje nerava (tačnije, njihovih delova vezivnog tkiva) u metatarsusu. Benigni rast nervnog tkiva često izaziva utrnulost prstiju pored osjećaja pečenja i probadajućeg bola. Mortonov neurom se često razvija sa godinama kod žena, obično kao rezultat deformiteta stopala.

Kada je potrebno posjetiti ljekara?

Utrnulost se javlja iznenada bez očiglednog razloga.
Traje dugo.
Osim utrnulosti, javljaju se dodatni simptomi – vrtoglavica, mučnina, zamagljen vid, bol.
Utrnulost se proteže do polovine tijela. (novi.ba)