KORISTITE GA ISKLJUČIVO KAO ZAČIN, a kad niste imali pojma šta sve liječi čaj od njega

Zdravlje

KORISTITE GA ISKLJUČIVO KAO ZAČIN, a kad niste imali pojma šta sve liječi čaj od njega

Ruzmarin je uglavnom popularan kao začinska biljka, ali sad se sve češće koristi sve za pripremu čaja. Ruzmarin je veoma dobar antioksidans. Djeluje povoljno na kožu, nerve, crijeva, stomak, organe za disanje, krvne sudove i imuni sistem.

Najvažniji sastojak ruzmarina je etarsko ulje, u čiji sastav ulaze pinen, cineol i kampfor. Ljekoviti dio ruzmarina su njegovi listići. Ruzmarin popravlja apetit, maalokrvnost kod djece, krepi iscrpljeni organizam, smiruje nervozu i napetosti, otklanja anksioznost i ublažava menstrualne bolove.

Čaj od ruzmarina je izuzetno aromatičan, ukusan i veoma zdrav. Ovaj čaj vam može pomoći kod problema sa želicem, problema sa crijevima, ublažava simptome prehlade, ubrzava cirkulaciju i ima analgetsko dejstvo. Koristi se za liječenje nimalo prijatnih i bolnih afti.

Trudnice i dojilje bi prije konzumiranja čaja od ruzmarina svakako trebale da se posavetuju sa ljekarom. Takodje, veoma mali broj ljudi kod kojih je prisutna alergijska reakcija na ruzmarin, ne smiju da kozumiraju ovaj čaj.

Priprema čaja od ruzmarina

1 kašičicu osušenog ruzmarina prelijte šoljom vrele vode. Pustite da odstoji 10 minuta, nakon toga dobro procijedite i popijte dok je umjereno topao.

Kupka od ruzmarina je takodjer djelotvorna

Najbolje je da nabavite ekstrakt od ruzmarina koji možete naći kao so za kupanje. Kupka se ne preporučuje uvečer da ne poremetite san. Najbolja kupka je u jutarnjim satima.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)