IMATE LI OVAKVE BRAZDE NA JEZIKU: Ovi simptomi otkrivaju RAZNE BOLESTI, a na OVO posebno obratite pažnju!

Zdravlje

IMATE LI OVAKVE BRAZDE NA JEZIKU: Ovi simptomi otkrivaju RAZNE BOLESTI, a na OVO posebno obratite pažnju!

Ako imate ispucan jezik, primijetit ćete brazde na jeziku koje mogu da budu praćene žljebovima, iritacijom, ranama u ustima ili bolom. Pukotine bi trebalo da se pojavljuju samo na jeziku a ne i na obrazima i desnima. Ove pukotine mogu da izgledaju različito. Mogu da budu u obliku povezanih šara, da dijele jezik na dijelove i mogu da budu i do 6 mm duboke.

Jezik može da postane osjetljiviji na ljutu hranu i da gori kada jedete takve namirnice. Može da se dogodi da hrana ostane zarobljena u ovim brazdama, usljed čega se javlja zadah i povećava rizik od nastanka bakterijskih ili gljivičnih infekcija u ustima.

Uzroci ispucalog jezika

Povreda ili trauma
Na jeziku mogu da se pojave fisure ako stalno četkicom perete lateralne strane ili dorzalnu površinu jezika. Jelo ili izlaganje jezika polomljenim zubima, takođe mogu da izazivaju stalno trenje na jeziku, usljed čega dolazi do pojave naprslina.

Nasljedni uzroci

Postoje teorije da neka nasljedna oboljenja dovode do toga da su neke osobe podložnije pojavi ispucalog jezika, međutim, one nemaju uporište u odgovarajućim ispitivanjima.

Anomalije jezika

Geografski jezik je oboljenje koje izaziva stvaranje kružnih zadebljanja na gornjoj površini jezika. Kada se ova zadebljanja šire ka periferiji, mogu da se spoje i stvore krivudave linije koje podsjećaju na geografsku kartu. Ovo oboljenje povećava rizik od nastanka pukotina na jeziku. Dlakavi jezik, oboljenje koje izaziva keratinizaciju i prekomjeran rast papila, može da dovede do pojave fleka na jeziku koje greškom mogu da se pomiješaju sa brazdama.

Liječenje ispucalog jezika

Ne radite ništa

Ispucan jezik uglavnom ne zahtijeva liječenje, posebno ako ne izaziva nelagodu.

Održavajte higijenu zuba

Redovno čišćenje jezika četkicom ili strugačem za jezik, ukloniće ostatke hrane koji su zapali u pukotine pa neće doći do razmnožavanja mikroorganizama i nastanka infekcije.

Ublažite bol

Ako vam ispucali jezik izaziva bol, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste ublažili neprijatnost. Jezik mora da bude dobro hidriran, što ćete postići unosom velike količine vode. Kod nekih osoba je divlja nana dovela do zacijeljenja pukotina i neutralisala bol. Ako vam konzumiranje ljute hrane izaziva gorući osećaj, na osjetljivu površinu stavite malo sode bikarbone. (novi.ba)