DA LI VAS “PECNE STRUJA” U KONTAKTU SA NEKIM ILI NEČIM? Evo zašto vam se to događa

Zanimljivosti

DA LI VAS “PECNE STRUJA” U KONTAKTU SA NEKIM ILI NEČIM? Evo zašto vam se to događa

Vjerujemo da see i vama nekada dogodilo da vas pogodi “struja” kada nekoga ili nešto dotaknete? Zašto se ova ne baš ugodna pojava češće javlja zimi i kako joj doskočiti?

Kada govorimo o toj vrsti “struje”, govorimo zapravo o statičkome elektricitetu. Kao što sama riječ kaže, ova vrsta energije je statična, dakle ona miruje. Razlog zašto se stvara leži u nejednakom omjeru, odnosno neravnoteži elektrona među materijalima koji se dodiruju. Sigurno smo svi kao mali utrljavali balon u kosu kako bismo stvorili svoju “struju”. Međutim, danas ta pojava zna biti itekako neugodna, posebice ako pri dodiru nekog naelektriziranoga predmeta osjetimo kako nas je nešto “udarilo”, odnosno streslo.

Gdje se sve javlja “struja”?

Statičkome elektricitetu itekako pogoduje suh zrak koji je, kako svi znamo, češći zimi. Gotovo svaki predmet može biti itekakav sakupljač statičkoga elektriciteta. Naučili smo da je tu najčešće riječ o sintetičkoj odjeći, ali ova se energija može skupiti i na tepisima, zavjesama, plastikom obloženom namještaju i sl. Ukoliko radite za računalom, a k tome još i u prostoru u kojem nema dovoljno vlažnosti, utoliko je velika vjerojatnost da vam je pojava statičkoga elektriciteta svakodnevica. Naime, ogromna prisutnost statičkoga elektriciteta nalazi se upravo u – računalu.

Monitor, kao nezamjenjiv dio računalne opreme, najveći je “proizvođač” statičkoga elektriciteta. To se vidi po količini prašine koju na sebe privlači. Prašina nije, nažalost, samo estetski problem jer ona donosi sa sobom i mnogo ozbiljnije posljedice kao što je prisutnost statičkoga elektriciteta.

Posljedice statičkoga elektriciteta na ljudsko zdravlje

Odvojenost od zemlje čini nas podatnijima za nakupljanje statičkoga elektriciteta. Nekoć su ljudi hodali bosi i nije bio tako visok rizik za stvaranje elektriciteta u ljudskome tijelu.

Danas to, naravno, nije slučaj, a i zbog okruženja tehnologije, neprirodnih materijala i sl. pojava elektriciteta u ljudskome tijelu sve je veća. Koje su posljedice toga?

– gubitak vitamina C
– povećanje šećera u krvi
– ubrzava pojavu umora
– oštećenje kože
– elektricitet lako privlači čestice bakterija i prljavštine
– ometa djelovanje probavnih enzima

Kako smanjiti elektricitet?

Osnovna filozofija je uzemljenje objekata koji su skloni gomilanju statičkoga elektriciteta. Na tom principu rade tzv. eliminatori statičkoga elektriciteta. Osim toga, od velike pomoći može biti povišenje relativne vlažnosti u prostoriji u kojoj boravite kao i korištenje antistatičkih sprejeva i tekućina. (novi.ba)