LIMUN JE ZDRAV, A EVO KO NE SMIJE DA GA JEDE: Opasan je za ove osobe, nutricionista upozorava na posljedice

Zdravlje

LIMUN JE ZDRAV, A EVO KO NE SMIJE DA GA JEDE: Opasan je za ove osobe, nutricionista upozorava na posljedice

Nije lako navesti sve koristi koje organizam ima od limuna, odnosno, limunovog soka. Bogat je vitaminom C, pa se suprostavlja slobodnim radikalima u ćelijama, pomaže rad srca i smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara. Citrusna kiselina iz limuna pomaže u prevenciji nastanka bolnog kamena u bubregu, a takođe olakšava bol kod upaljenih sinusa, piše Lepa i Srećna.

Utiče na smanjenje nivoa šećera u krvi i odličan je saveznik u borbi protiv virusa. Limun je dragocjen i za očuvanje vitke linije jer ubrzava metabolizam, ali i za ljepotu jer može da posvijetli fleke na koži, smanji masnoću kose i ukloni bradavice. Čini se daje limun svemoguć, ali nutricionisti upozoravaju da ipak postoje određene kategorije ljudi koje limun treba da izbace iz ishrane.

Prema riječima stručnjaka, agrumi su najopasniji za osobe sa gastritisom i drugim bolestima digestivnog trakta.

“Limun stimuliše proizvodnju hlorovodonične kiseline u tijelu. Кada dospije u stomak pacijenta sa problemima sa varenjem, kiselost se još više povećava, što izaziva ne samo nelagodnost, već i pogoršanje zdravstvenih problema”, tvrdi nutricionistkinja Natalija Кruglova. (novi.ba)