DA LI JE JAJE SVJEŽE? OVO JE PRVI ZNAK DA JE POKVARENO: Nije ružan miris, evo kako da provjerite

Zdravlje

DA LI JE JAJE SVJEŽE? OVO JE PRVI ZNAK DA JE POKVARENO: Nije ružan miris, evo kako da provjerite

Važno je znati razlikovati kvalitetnu namirnicu od one koju se ne isplati kupiti. A posebno je važno znati prepoznati nešto pokvareno, što može biti opasno za naše zdravlje.

Donosimo vam 9 praktičnih savjeta i trikova pomoću kojih lako možete odrediti jesu li određene namirnice kvalitetne i svježe.

1. Jaje je svježe kad je žumanjak u sredini

Kad razbijete jaje, pogledajte žumanjak. Ako se nalazi u sredini i oko njega je jasan krug od bjelanjaka, to znači da je svježe. Također, sam žumanjak bi trebao biti voluminozan. Ako je spljošten i ravan – jaje nemojte jesti. Ako bjelanjak nema jasne granice i ako se jaje širi, to je najčešće znak da se radi o pokvarenoj namirnici.

Evo još jednog načina da utvrdite kvalitetu jajeta: zaronite sirovo jaje (u ljusci) u vodu. Ako ostane na dnu, slobodno ga možete konzumirati. Ako ispliva na površinu vode, nažalost ćete ga morati baciti.

2. Provjerite je li avokado spreman za konzumaciju pomoću njegovog “repa”

Pokušajte skinuti “rep” avokada- ako je to lako učiniti, to znači da je avokado spreman za konzumaciju. Ako je “rep” teško izvaditi, to znači da voće još nije zrelo.

3. Kvalitetna bundeva zvuči “prazno”

Kako biste saznali je li bundeva kvalitetna, pokucajte na nju. Osluškujte zvuk! Ako zvuči kao da je unutra prazna – bundevu vrijedi kupiti! S vanjske strane bi svakako trebala biti čvrsta.

4. Nemojte bacati jogurt ako su se pojavili slojevi!

Često se dogodi da bacimo proizvode koji su još uvijek dobri za jelo. Na primjer, kada se na vrhu jogurta pojavi sloj tekućine — ovaj proizvod se i dalje može konzumirati. Radi se o sirutki koja ima brojne hranjive tvari. Sigurna je za jelo, tako da možete jednostavno promiješati jogurt da ponovno dobijete glatku konzistenciju.

5. Riba bi trebala biti čvrsta i zategnuta

Uvijek provjerite teksturu svježe ribe, najbolje tako da ju pritisnete prstom. Meso bi se trebalo vratiti u prijašnji oblik, a ljuska bi trebala biti čvrsta i zategnuta. Također, dobro bi bilo da ribi pogledate u oči: one bi trebale biti bez bijelog sloja i ne biti utonule.

6. Oko piletine ne bi trebalo biti tekućine

Prilikom odabira piletine, odlučite se za komade koji nemaju puno tekućine oko sebe. Ako smrznutu piletinu izvadite iz zamrzivača, a oko proizvoda ima puno leda, kao da piletina leži u zaleđenoj lokvi, ovo meso nije sigurno jesti. Također, izbjegavajte piletinu s previše crvenom kožom.

7. Ispod prvog sloja luka ne bi trebalo biti mrlja

Uzmite luk i provjerite kako izgleda ispod prvog sloja ljuske. Ako vidite mrlje koje izgledaju kao da je ljuska izblijedjela, to znači da na luku ima plijesni. Bolje da ne kupujete ovo povrće.

8. Limun treba biti glatke kore i bogato žute boje.

Lako je odokativno odrediti zrelost limuna. Bogata žuta boja i glatkoća kore znakovi su po kojima možete prepoznati da je plod zreo. Blijedožuta boja i zelenkasta nijansa znače da je bolje da ne kupujete limun.

9. Radije kupujte kafu u zrnu!

Kavoljupcima se savjetuje da ne kupuju mljevenu kavu jer se ovaj proizvod često falsificira. Teško je reći što se točno nalazi u ovom prahu, ali zna se da proizvođači znaju dodavati stvari poput žireva, kokica i piljevine. Teško da biste svjesno htjeli kupiti ovakav proizvod. Zato radije kupujte zrna kave i sameljite ih sami ili u trgovini u kojoj ste ih kupili. (novi.ba)