GRČEVI U NOGAMA MOGU BITI ZNAK OVE BOLESTI: Profesor Medicinskog fakulteta otkrio prve simptome, MNOGI MISLE DA SU BEZAZLENI

Zdravlje

GRČEVI U NOGAMA MOGU BITI ZNAK OVE BOLESTI: Profesor Medicinskog fakulteta otkrio prve simptome, MNOGI MISLE DA SU BEZAZLENI

Grčevi u nogama se javljaju često, najviše ih osećamo noću, a evo kako da znate da li su znak za uzbunu.

Grčevi u nogama koji se uglavnom javljaju tokom noći su čest problem, pogotovo starijih osoba. Dešavaju se iznenada i mogu da poremete normalno svakodnevno funkcionisanje. Šta nam telo poručuje i zašto dolazi do nevoljnog grčenja mišića objašnjava dr Dragan Hrnčić, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu. Grčevi su iznenadne, nagle i nevoljne kontrakcije unutar jednog mišića. Nevoljne jer većina skeletnih mišića se kontrahuje onda kada mi to želimo kako bi izazvali pokret, a grčevi su nesvrsishodne kontrakcije, koje se najčešće javljaju u toku noći, objašnjava profesor dr Dragan Hrnčić, specijalista interne medicine.

“Razlozi zbog kojih dolazi do ovih grčeva su različiti i o njima se još uvek u naučnoj literaturi spekuliše iako su toliko česti da zapravo čak 60 odsto ljudi starijih od 50 godina ima bar jedan grč u nozi u toku dva meseca. Broj grčeva i obuhvat populacije raste sa starošću”, napominje profesor Hrnčić.

“Da bi se mišići kontrahovali oni su inervisani, dakle, moramo da ih pobudimo nervima i upravo na toj neuro-fiziološkoj osnovi dolazi do promena koje izazivaju grčeve, najčešće uzrokovano promenama elektrolitnog statusa u organizmu koji može biti uzrokovan nedostatkom određenih elektrolita, kao što su kalijum, magnezijum, kalcijum i njihovim disbalansom. Takođe, često se kao uzrok pojave grčeva navodi i dehidratacija, pa neadekvatna obuća, neadekvatan način vežbanja, na primer, kada preskačemo istezanje tokom vežbanja ili, što je jako često, posle dugotrajnog perioda sedenja”, nabraja profesor i dodaje da su grčevima u nogama jako podložne trudnice zbog specifičnosti same hemodinamike koju uzrokuje plod i dodatnog pritiska oslabljene cirkulacije koja može da se javi u tom periodu.

Koje vrste grčeva postoje?

Može se govoriti o idiopatskim ili primarnim grčevima, koji su najčešći, a nazvani su idiopatski jer se ne zna pravi uzrok njihovog javljanja. Postoje i sekundarni grčevi koji su posledica nekih oboljenja i javljaju se u sklopu odgovarajućih bolesti. Sekundarni grčevi imaju učestalije javljanje i dugotrajniji su.

“Grčevi traju od par sekundi do nekoliko minuta, međutim, ukoliko traju duže i češće se javljaju treba posumnjati na sekundarne grčeve kada je potrebno potražiti odgovarajući uzrok takvih grčeva i otkloniti neku od bolesti, perifernoj vaskularnoj bolesti najčešće ili nekim drugim stanjima, amiotrofično lateralne skleroze u kojima se ponekad mogu javiti”, napominje on.

Zašto se grčevi javljaju noću?

Medicina još uvek nije uspela da pronađe odgovor zašto se grčevi najčešće javljaju tokom noći, ali te grčeve ne treba mešati sa onim što se u stručnoj literaturi naziva klaudikacio intermites koji se javljaju tokom napora i hoda i oni su već vezani za kardiovaskularna oboljenja.

Ne postoji mišić u kome se ne može pojaviti grč, ali oni se najčešće javljaju u mišićima nogu – zadnje lože potkolenice i mišićima prednje lože natkolenice. Što je mišić veći, to će bol koji se javlja biti intenzivniji i jači. Radi se o grčevima koji se javljaju u nogama najčešće u toku noći i u zadnjoj loži potkolenice. Osim tog prolaznog jakog bola, oni ne izazivaju bilo kakve posledice. Bezopasni su. Međutim, ukoliko se često javljaju i stvaraju tegobe tokom noći, narušavaju kvalitet sna, a na taj način i kvalitet života, naročito kod trudnica gde mogu biti jako učestali.

“Jedan od uzroka može biti upravo to što tokom spavanja naši mišići prolaze kroz fazu atonije tokom REM faze sna. Zato sama činjenica da smo možda prethodnog dana radili iscrpljujuće vežbe, a da se nismo pravilno istegnuli, da smo dug period dana proveli sedeći u istom položaju i izvršili kompresiju na odgovarajuće nerve i onda oni tokom noći mogu da izazovu grčeve, ili pak, smo radili naporne vežbe a nismo unosili dovoljnu količinu tečnosti”, navodi dr Dragan Hrnčić.

Šta raditi kada vas uhvati grč?

Trajanje grčeva je vrlo varijabilno i oni će sami popustiti na isti način kao i što su se pojavili, ali u tom trenutku nam može pomoći masaža dela mišića koji je kontrahovan. Od pomoći je i da se taj deo tela zagreje i olakša bol.

“Ono što ostaje dugotrajno posle tog grčenja je bol u mišiću zbog gomilanja mlečne kiseline koju je najbolje ‘razbiti’ jednom dobrom masažom”, preporučuje doktor.

Da li su suplementi od pomoći? Mnogi tvrde da potrebnih minerala nema ni u zemlji na kojoj gajimo povrće i voće, odnosno da je zemlja ispošćena. Zato mnogi pribegavaju korišćenju suplemenata kako bi otklonili i sprečili pojavu grčeva. Profesor Hrnčić ipak savetuje da ne koristimo suplemente pre nego što uradimo odgovarajući pregled i laboratorijske analize, ali ishrana može da pomogne.

“Ukoliko neko ima učestalije grčeve trebalo bi više da jede banana, dosta paradajza ili sosa od paradajza i uopšte namirnice koje sadrže veću koncentraciju elektrolita i minerala. Ukoliko grčevi budu učestali ili jakog intenziteta i trajanja, onda bi bilo potrebno potražiti pomoć lekara koji će kroz odgovarajući fizikalni pregled otkriti da li se na primer, radi o nekom ozbiljnijem uzroku”, dodaje profesor.

Od lekara ćemo dobiti i savet o režimu rehidratacije, pravilnog vežbanja, pravilnog kvaliteta spavanja i pravilne ishrane, a ukoliko je potrebno i odgovarajuće suplementacije, naglašava prof. dr Dragan Hrnčić. (novi.ba)