BOLE VAS NOGE I ZGLOBOVI: Nemojte da vas mrzi, probajte ovaj jednostavan trik

Zdravlje

BOLE VAS NOGE I ZGLOBOVI: Nemojte da vas mrzi, probajte ovaj jednostavan trik

Ako vas muči bol u nogama i zglobovima, što pre probajte ovu jednostavnu vježbu.

Sa protokom godina, sve je veći rizik od pojave artritisa, bilo da je riječ o osteoartritisu, reumatoidnom artritisu ili gihtu.

Ove bolesti najčešće počinju kao “osjetljivost” zglobova na dodir, a vrlo često se javljaju prvo u stopalu. U njemu ima čak 30 zglobova, a u njima se ponekad tegobe javljaju i u vidu osećaja ukočenosti ili neke vrste pečenja. Poslije duže neaktivnosti, na primjer, tokom spavanja, može se javiti i slabija pokretljivost napadnutih zglobova.

Dijagnoza se postavlja na osnovu fizičkog pregleda, rentgena ili skenera. Prvo što treba da uradite jeste da obezbijedite što udobniju odjeću sa dodatnim mekim ulošcima i vrlo fleksibilnim đonom.

Najbolja vježba je istezanje Ahilove tetive – oslonite se dlanovima na zid, jednom nogom iskoračite naprijed i nagnite se ne dižući pete sa poda. Naginjite se sve dok ne osjetite kako vam se Ahilova tetiva i list noge koja je ostala pozadi zatežu. Zadržite ovaj položaj 10 sekundi, ponavljajte triputa na svakoj strani.

Vrlo dobre efekte daje i vježbanje nožnim prstima – pokušajte da njima podignete krpu ili kliker s poda i da premještate predmet s jednog mjesta na drugo.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)