SVI SUŠE VEŠ U STANU KAD PADA KIŠA: Evo zašto pravite veliku grešku, MOŽE BITI KOBNO PO VAŠE ZDRAVLJE

Zdravlje

SVI SUŠE VEŠ U STANU KAD PADA KIŠA: Evo zašto pravite veliku grešku, MOŽE BITI KOBNO PO VAŠE ZDRAVLJE

Sušenje odjeće u prostoru u kojem boravimo može biti opasno. Previše se vlage otpušta u vazduh, a posebno loša je situacija kod astmatičara i osoba sklonih alergijama, upozoravaju stručnjaci.

Sušite li i vi veš u kući, posebno u ovim kišnim danima? Sušenja veša tokom jeseni i zime izgleda isto u mnogim domovima. Razvučen stalak za sušenje u dnevnoj ili spavaćoj sobi, radijatori prekriveni čarapama… Međutim, da li je to dobro?

Sušenje odjeće u prostoru u kojem boravimo može biti opasno. Previše se vlage otpušta u vazduh, a posebno loša je situacija kod astmatičara i osoba sklonih alergijama, upozoravaju stručnjaci. Ova praksa sušenja veša unutar četiri zida usko je povezana s visokom koncentracijom grinja i spora buđi u vazduhu.

Kao da nije dovoljno loše to što se na zidovima može pojaviti vlaga, situaciju biste mogli dodatno pogoršati korišćenjem omekšivača. Tokom sušenja odjeće mogla bi se pojaviti isparavanja koja sadrže štetne materije.

Stručnjaci savjetuju da tu praksu izbjegavate, a ako baš ne možete da osušite opranu odjeću napolju, onda barem s vremena na vreme dobro provjetrite kuću.

Također, odjeću nikako ne bi trebalo sušiti u prostoriji u kojoj spavate.

Ako ste u mogućnosti, nabavite mašinu za sušenje veša jer je i to način da sačuvate zdravlje. (novi.ba)