NEMOJTE ZANEMARIVATI SIMPTOME, PROMUKLOST MOŽE BITI KOBNA PO ZDRAVLJE: Dr Krejović otkriva stravične posljedice koje se mogu javiti

Zdravlje

NEMOJTE ZANEMARIVATI SIMPTOME, PROMUKLOST MOŽE BITI KOBNA PO ZDRAVLJE: Dr Krejović otkriva stravične posljedice koje se mogu javiti

Doc. dr Sanja Krejović Trivić, specijalistkinja otorinolaringologije Kliničkog centra Srbije, pričala je na Prvoj o promuklosti kao simptomu mnogih zdravstvenih problema, među kojima može biti i rak.

– Jedan od osnovnih simptoma zbog kojih nam se javljaju pacijenti je upravo promuklost. Ona je posledica mnogih situacija, naši fonijatrijski pacijenti su i deca koja zbog nepravilne ili prekomerne upotrebe glasa ostanu bez njega. Pojave se čvorići na glasnicama, mogu biti benigne i maligne promene, pre svega karcinom larinksa koji se otkriva u ranoj fazi – rekla je ona.

Zbog čega sve možemo da ostanemo bez glasa?
– Može se ostati bez glasa i zbog drugih stresova, to su psihogene promuklosti, na glas sve utiče u našem organizmu. Fonijatar pristupa holistički da bi utvrdio uzrok i sproveo tretman – rekla je ona.

– Treba negovati glas, vokalna higijena je važna, održavanje sluznice rastvorima morske soli, u nosu i usnoj duplji, i pravilno disanje. To su vežbe i trikovi koje mi učimo pacijente, naročito ako su vokalni profesionalci, pevači, glumci, voditelji… – rekla je ona.

Koji bi bio najbolji savet?
– Zloupotreba glasa i prekomerna upotreba može biti štetna, uz poštovanje zdravog načina života, izbegavanje pušenja, alkohola, sve češće imamo pacijente koji imaju refluksnu bolest. Čak i gastrične tegobe utiču na glas – objasnila je doc. dr Krejović Trivić.

Ako smo uveče u glasnom prostoru, u kafani, zadimljeno je, moramo da vičemo da bi nas čuli?

– U uslovima buke moramo da šapat je napor, ali i glasan govor, moramo govoriti umereno i bez forsiranja, treba pričati normalno – rekla je ona.

– Promuklost koja traje duže od dve nedelje zahteva pažnju i pregled – rekla je ona i dodala da ne mora svaka promuklost biti simptom teške bolesti. Respiratorna infekcija se isključuje ako nema curenja nosa ili kašlja, ali postoje i brojne druge promene kao što su polipi ili ciste na glasnicama.

Postoje li simptomi koji odmah ukazuju na tešku bolest?
– Fonijatrijski pregled podrazumeva endoskopiju i otorinolaringološki pregled, on otkriva karcinom grkljana u najranijoj fazi. Problemi sa disanjem i gutanjem su takođe znaci za alarm – rekla je ona.

– Čak i pacijenti kojima je otklonjen larinks mogu da nauče takozvani ezofagalni govor, centar za govor je u mozgu i mi možemo da popravimo situaciju i omogućimo im da govore – rekla je doktorka, prenosi srbijadanas. (haber.ba)