GREŠKA KOJU SMO SVI PRAVILI – KAKO DA PRAVILNO OČISTITE I KORISTITE ĐUMBIR: Samo ovako ćete dobiti sva ljekovita svojstva

Zdravlje

GREŠKA KOJU SMO SVI PRAVILI – KAKO DA PRAVILNO OČISTITE I KORISTITE ĐUMBIR: Samo ovako ćete dobiti sva ljekovita svojstva

Đumbir je tropska zeljasta biljka koja se koristi više od 5 000 godina u prirodnoj medicini, a potiče iz jugoistočne Azije. U ishrani se upotrebljava korijen đumbira za koga je naučno dokazano da ima sjajan efekat po zdravlje. Prema priči, nekada se đumbir toliko vrednovao i bio je izuzetno skup, da je čak korišćen i kao novčana valuta. Danas u prirodi praktično nije ostalo divljeg đumbira, a najviše se uzgaja u Indiji, Indoneziji, Kini, Africi, Australiji, Jamajci i Barbadosu. U srednjem vijeku se pojavio u Evropi, a od onda se koristi u svrhu zdravlja i liječenja više nego što se upotrebljava kao aromatičan začin.

Đumbir jelima daje karakterističan pikantan ukus i aromu, sadrži puno minerala, vitamina i eteričnih ulja koja pomažu funkcionisanju mnogih sistema u organizmu. Evo na koje funkcije u tijelu najviše utiče:

Sistem organa za varenje – poboljšava varenje zahvaljujući pektinima i vlaknima, ubrzava metabolizam, uklanja toksine, pomaže kod mučnine i povraćanja, smanjuje stvaranje gasova.

Nervni sistem – Sadrži umirujući i opuštajući magnezijum.

Mala karlica – Đumbir zagrijava i zahvaljujući tome povećava protok krvi, uključujući i područje karlice, gdje često dolazi do zagušenja, pa je klasifikovan kao afrodizijak. Vijekovima se vjeruje da đumbir može pomoći u nedostataku libida.

Kardiovaskularni sistem – Đumbir s epotrebljava u prevenciji krvnih ugrušaka: razrjeđuje krv i poboljšava cirkulaciju.

Imunitet – Posebno se preporučuje kod prehlade jer pomaže kod zapušenog nosa i aktivno jača imuni sistem vitaminom C i vitaminima B. Njegova zagrijavajuća svojstva su korisna i kod groznice. Đumbir je takođe i prirodni antibiotik zbog supstance gingerol, a poznat je i po svojim antiinflamatornim svojstvima.

Mišići i mozak – Đumbir je bogat kalijumom koji ublažava grčeve mišića i podstiče stabilnost kiseonika u mozak i spriječava dehidraciju.

Kako upotrebiti đumbir da bismo iskoristili sva njegova ljekovita svojstva? Mnogi baš u prioremi i konzumiranju đumbira prave grešku, jer jedan način upotrebe obećava da ćete sve hranljive materije, vitamine i minerale iz ovog korena unijeti u organizam. Najviše korisnih supstanci ima u svježem đumbiru, a znatno ih je manje u prahu, ukiseljenom, kandiranom ili smrznutom korenu. Zato je važno da u cilju očuvanja zdravlja najprije koristite svijež đumbir. Kada je riječ samo o ukusu, možete koristiti đumbir u prahu za pripreme kolača, raznih keksova, napitaka poput kafe, čaja, ali kada je riječ o zdravlju onda je neophodno konzumuirati sirovu biljku.

Najveća greška koju pravimo kod konzumiranja đumbira jeste što bacamo koru, jer zajedno sa korom, vlakna pulpe lete u kantu. Ispostavilo se da đumbir uopšte ne treba ljuštiti ako je organskog porijekla. Dr Kančan Koja objašnjava da je u kožici korena đumbira dvostruko više polifenola nego u pulpi. Najprije đumbir sa korom množete koristiti u pripremi napitaka sa ovim korijenom, pa ako vam ne prija tekstura, možete napitak procijediti. Savršeno rješenje je da sastružete koru đumbira kašikom, umjesto rezanja nožem, jer će tako više vitamina, minerala i zdravih sastojaka završiti na vašem tanjiru, prenosi Sensa. (haber.ba)