Ako želite izgubiti kilograme, obavezno izbjegavajte ove napitke

Zdravlje

Ako želite izgubiti kilograme, obavezno izbjegavajte ove napitke

Vježbanje, zdrava hrana, život bez slatkiša sigurno puno znače ako želite izgubiti višak kilograma.

Ako se trudite živjeti zdravo i pratiti savjete vezane za mršavljenje, brzo ćete i naučiti koje namirnice valja izbaciti iz prehrane dok ste na dijeti. Ipak, postoji jedan napitak koji biste trebali potpuno izbaciti iz života u tom periodu, a blisko je povezan s nakupljanjem kilograma – gazirani napitak.

Prema rezultatima studije objavljene u magazinu BMC Public Health, 20% cjelokupnog unosa kalorija u organizam u jednom danu dolazi od napitaka. Prosječna osoba konzumira 2000 kalorija u danu, što je oko 400 kalorija iz napitaka.

Gdje se točno sakriva tih 400 kalorija? Studija je otkrila da se radi o kombinaciji kave i čaja s dodacima, energetskim napicima, voćnim sokovima, mlijeku i alkoholu. Ipak svi se ovi spomenuti napici ne mogu usporediti s onim koje sadrži i najviše kalorija, a to su gazirana pića.

U rezultatima studije stoji kako upravo takvi napici mogu značiti unos sve od 35 do 141 kaloriju, ovisno o tome koliko ste stari. Jasno je kako su i povezana s nakupljanjem viška kilograma, posebno ako znamo da se u jednoj limenci takvog napitka nalazi 150 kalorija.

Dobro je imati na umu da se radi o praznim kalorijama koje dolaze iz šećera. Pa tako jedna limenka sadrži od 35 – 61 grama šećera. Isto tako istraživanja potvrđuju kako konzumacija zaslađenih napitaka utječe na pretilost kod djece i kod odraslih. To je posebno jasno ako znamo da većina takvih napitaka sadrže i fruktozu iz sirupa kukuruza, a tijelo je sposobno razgraditi ju samo kroz jetru, a ne može je koristiti za energiju kao što može glukozu. To naravno može doprinijeti nakupljanju kilograma, ali i problemima s metabolizmom.

Kroz godine, brojne su studije povezale gazirana pića s nakupljanjem kilograma, a jedna je od njih potvrdila kako su i sudionici koji su redovito vježbali ipak dobili koji kilogram viška ako su pili gazirane napitke, piše Ordinacija.

Ne samo da su gazirani zaslađeni napici odgovorni za višak kilograma, sigurno loše utječu na cjelokupno zdravlje, a povezani su s razvojem dijabetesa tip 2, kardiovaskularnim zdravljem, depresijom, bolestima jetre…

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (haber.ba)