Oduvek sam želela da budem majka i nagovorila sam muža na TROJE DECE, a kada su bebe stigle, PREDOMISLILA SAM SE: Svi smo mislili da ću biti sjajna majka, a zapravo deci RADIM OVO

Ispovijesti

Oduvek sam želela da budem majka i nagovorila sam muža na TROJE DECE, a kada su bebe stigle, PREDOMISLILA SAM SE: Svi smo mislili da ću biti sjajna majka, a zapravo deci RADIM OVO

Još kao mala devojčica maštala sam o majčinstvu. Ljuljala sam lutke i priželjkivala da su prave bebe. Vozila sam ih u kolicima, ušuškavala ih noću i jedva čekala da porastem da budem prava mama jednoj pravoj bebi.

Kad smo se moj muž Džon i ja venčali, bili smo poprilično mladi, u srednjim dvadesetim godinama. Rekla sam mu da želim da odmah krenemo da radimo na detetu. Tako sam prvo dete dobila u 27. godini, drugo sa 29 i treće kada sam imala 30 godina. I evo problema – volm svoju decu, ali ja nisam dobra majka. Previše sam sebična i usmerena na sebe, piše ova majka iz Australije u svojoj ispovesti za australijski honey.nine.com.au.

To kažem tako pouzdano jer sam godinama išla na terapiju zbog tog problema. Sada sa ove distance smatram da ljudi kao ja prosto nisu stvoreni za roditelje.

Kad god deca žele da rade nešto sa mnom, ja se bunim i žalim se. Verovali ili ne, jednom mi je sin rekao: “Ali moraš, ti si mama. To ti je posao”. Oca ne pitaju jer ima savršen izgovor – previše je zauzet. Istini za volju, ja nikad nisam bila tip mame koja voli da se igra sa decom. Iziritiraju me već u prvih par minuta. Kada se međusobno posvađaju, meni para krene da izlazi na uši. Nikada nemam strpljenja za njih. Mislila sam da ću se navići, ali oni su sve veći, a ja se nimalo nisam popravila.

Volim da kuvam za njih i to je manje-više sve, a i to je samo zato što i inače uživam da kuvam. Međutim, ne umem da od toga napravim zajedničku aktivnost u kojoj će i oni uživati. Ima majki koje se sjajno zabavljaju s decom u kuhinji, mene iritira kada su tu.

Dok sam išla na terapiju, shvatila sam da je u meni problem. Prosto, želim da sam ja u centru pažnje a to je nemoguće kada ste majka. Shvatila sam da moram da više pažnje posvetim deci i da prestanem da očekujem od njih da mi se prilagođavaju pa da se umesto toga ja prilagodim njima, ali mislim da to ne mogu da izvedem.

U poslednje vreme od njih bežim uz “Netflix”. Čim otkuca 20:30, znači da je vreme za “mamino vreme” i da moraju da izađu iz moje sobe i ne uznemiravaju me. Moja sestra, koju smatram sjajnom majkom, upozorava me da sam previše sebična i da ne mogu da očekujem da svako veče bude veče za mene. “Da li ti je ikad palo na pamet da deca žele da se druže sa tobom? Probaj da makar zajedno sa njima gledaš Netflix umesto da ih teraš u njihove sobe”, rekla mi je jednom.

Znam da je u pravu i trudim se jer ne želim da deca jednog dana mene pamte kao nezainteresovanu mamu, a oca kao zabavnog i dobrog tatu. (zena.blic.rs)