Oticanje nogu: Naučite kako sami sebi da pomognete

Zdravlje

Oticanje nogu: Naučite kako sami sebi da pomognete

Hodanje, plivanje, planinarenje, ples, gimnastika, vožnja bicikla, jačaju mišiće nogu i utječu na stanje vena

Oticanje nogu tokom ljetnih mjeseci je puno češće nego zimi i često se olako uzima jer većina ljudi smatra da se događa samo zbog vrućine. Ali natečene noge mogu upućivati i na neke ozbiljne zdravstvene probleme koje ne biste smjeli ignorirati. Da bi vam vene bile u dobrom stanju, morate se boriti protiv zatvora, hemoroida i zadržavanja vode u organizmu. U tome će vam pomoći i neke namirnice. Naprimjer, maline, ribizle, borovnice, voće i povrće narandžaste boje. Da biste izbacili toksine iz organizma, pijte vodu.

Ako volite uvečer da se opustite u blagoj kupki, vodite računa da ona bude mlaka i uvijek na kraju istuširajte noge hladnom vodom. Izbjegavajte jutarnju toplu kupku koja širi vene, a poslije koje slijedi cjelodnevno sjedenje u kancelariji i stajanje u prijevozu.

Dugo sjedenje još i nije tako strašno, sve dok ne prekrstite noge! Da biste ih malo opustili, ustanite s vremena na vrijeme i prošetajte se.

Ako vam noge otiču, prije spavanja podignite podnožje vašeg kreveta. Pazite: kreveta, ne dušeka (da se ne biste probudili sa bolovima i u nogama i u leđima!). Izbjegavajte da stavljate jastuk ispod nogu, jer ćete zaspati u neugodnom položaju,piše Faktor

Fizička aktivnost je dobra za noge. Hodanje, plivanje, planinarenje, ples, gimnastika, vožnja bicikla, jačaju mišiće nogu i utječu na stanje vena. Ako se odlučite, naprimjer, za tenis ili džoging, naš savjet je da ne štedite na obući koja, ipak, mora biti dobrog kvaliteta.

Ako budete pili sok od limuna, možete ublažiti naticanje članaka, jer on podstiče lučenje mokraće. Kao diuretici djeluju i mrkva, prasa, krastavci, crni luk i bijela repa.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (haber.ba)