NIZAK KRVNI PRITISAK JE OPASAN KOLIKO I VISOK: Prepoznaje se po ovih 6 SIMPTOMA, ako ih osjetite, pravac kod ljekara!

Zdravlje

NIZAK KRVNI PRITISAK JE OPASAN KOLIKO I VISOK: Prepoznaje se po ovih 6 SIMPTOMA, ako ih osjetite, pravac kod ljekara!

Saznajte zašto se javlja nizak krvni pritisak i kako da prepoznate simptome!

Iako se svi “plaše” visokog pritiska, ono što mnogi ne znaju je da i nizak krvni pritisak može da bude opasan. Nizak pritisak smanjuje količinu krvi koja dolazi do organa, pa ukoliko se ne liječi može da dovede do otkazivanja bubrega, infarkta ili moždanog udara.

Hipotenzijom odnosno niskim krvnim pritiskom smatra se kada su vrijednosti sistolnog (gornjeg) pritiska niže od 90, a dijastolnog (donjeg) niže od 60.

Uzroci hipotenzije su različiti – od nedovoljnog unosa vode, preko problema sa srcem i endokrinih problema, do ozbiljnih infekcija. S obzirom na to da je jako važno da se ne zanemaruje nizak krvni pritisak, obratite pažnju na simptome koji bi mogli na njega da ukažu:

– Vrtoglavica ili gubitak ravnoteže

– Mučnina

– Premorenost

– Pad koncentracije

– Zamagljen vid

– Stanje šoka

Ekstremno nizak krvni pritisak može osobu da dovede u stanje šoka, koje se prepoznaje po konfuziji, hladnoj i bledoj koži, ubrzanom, plitkom disanju, slabom i ubrzanom pulsu.

Ukoliko primetite neke od simptoma s spiska, obavezno se obratite ljekaru, jer šok može biti stanje opasno po život, savjetuju stručnjaci. (novi.ba)