SIROVI MED JE PRAVA BOMBA ZA ORGANIZAM: Možda niste bili ni svesni KOLIKO JE ZAPRAVO ZDRAV!

Zdravlje

SIROVI MED JE PRAVA BOMBA ZA ORGANIZAM: Možda niste bili ni svesni KOLIKO JE ZAPRAVO ZDRAV!

Sirovi med razlikuje se od uobičajenog, prerađenog meda na koji smo navikli, on stiže direktno iz saća pa je pun korisnih supstanci, poput polena, antioksidansa i enzima

Sirovi med pun je zdravstvenih dobrobiti, u sebi sadrži celi spektar bogatih svojstava, od antioksidansa do protivupalnih supstanci. Njegova uloga je puno važnija od one prirodnog zaslađivača, pomaže u zaceljivanju rana i smanjenju upala. Javlja se kao popularna alternativa rafinisanim šećerima. Bogat fruktozom, slađi je od običnog šećera pa će vam samo mala količina dati slatkoću za kojom žudite.

Razliku između sirovog od običnog meda vrlo jednostavno je objasnila Ejmi Šapiro, dijetetičarka, to je med koji se nalazi u košnici. Uzima se pravo iz saća, cedi se kako bi se očistio od prljavštine, voska i drugih ostataka pre nego što se stavi u posude. Za razliku od običnog, sirovi med ne prolazi kroz proces pasterizacije ili filtracije, što mu daje prepoznatljivi mutni izgled.

Proces filtracije je kod običnog meda inače zaslužan za onaj bistar, potrošaču prikladan izgled i tečnu teksturu. Takođe time se uklanja većina njegovih korisnih nusproizvoda poput polena, antioksidansa i enzima. Većina zdravstvenih prednosti nalazi se u sirovom medu, kaže Šapiro. Ako neko vreme imate teglu sirovog meda u ostavi, mogli biste primetiti da se počinje zgušnjavati i kristalizirati. To vas ne treba plašiti jer med nema rok trajanja, a kristalizacija je sasvim normalna reakcija koja sirovinu neće učiniti ništa manje dobrom za vas, piše Real Simple.

Med i zdravlje

Glavne zdravstvene prednosti sirovog meda su njegovo antimikrobno i antibakterijsko delovanje, što ga čini pogodnim za lečenje rana i infekcija. Verovatno ste upoznati s upotrebom vodonik peroksida na posekotine kako biste sprečili infekciju. Kako se ispostavilo, sirovi med sadrži enzim koji prirodno proizvodi vodikov peroksid. Iako se uvek treba posavetovati s lekarom pre nego počnete koristiti med u medicinske svrhe, on može biti izvrstan prirodni dodatak kod zaceljivanja rana.

Manuka med

Još jedna vrsta meda za koju ste možda čuli u velnes krugovima je manuka med. Iako manuka nije sirova, to je specijalizovani oblik meda koji ima neke ozbiljne potencijalne zdravstvene dobrobiti zbog svoje izuzetno visoke antibakterijske aktivnosti. Šapiro, takođe preporučuje konzumaciju ovog specijalizovanog meda svojim klijentima, upravo zbog njegovih lekovitih prednosti, za kojeg kaže da pomaže u svemu od ublažavanja upale grla do ublažavanja probavnih smetnji.

Sirovi med je bogat antioksidansima

U sirovom medu pronaći ćete preko 30 različitih polifenola, 22 aminokiseline i široku paletu vitamina i minerala, objašnjava Ejmi. Polifenoli su odgovorni za visoku količinu antioksidansa, koji pomažu vašem telu da se zaštiti od slobodnih radikala i stoga se smatra učinkovitim za celokupno zdravlje. Proces pasterizacije kroz koji prolazi obični med ubija ove snažne fitonutrijente.

Polen

Sirovi med sadrži polen koji se bori protiv upala. To je moćna komponenta koju je teško pronaći izvan sirovog meda. Prema Šapiru, pokazalo se da se polen bori protiv upala, poboljšava funkciju jetre i sprečava bolesti srca i moždani udar.

Med i hrana

Čak i uz sve zdravstvene prednosti koje nudi, važno ga je umereno koristiti. Ejmi preporučuje ograničenje meda na 1 do 2 kašičice. Razmislite o korišćenju sirovog meda umesto drugih dodanih šećera i umesto pasterizovanog, običnog meda, ali nemojte preterivati. Umerenost je i dalje ključna. Takođe je važno napomenuti da sirovi med može sadržati bakteriju zvanu Clostridium botulinum, koja može biti opasna za bebe mlađe od jedne godine.

Osim toga, sirovi med dodaje ukusnu notu i slatkoj i slanoj hrani, kao i raznim pićima. Dodajte kašičicu meda u čaj ili vodu s limunom tokom zime kako bi ojačali imunitet, izborili se protiv suvog grla i dodali prirodnu slatkoću, preporučuje Šapiro. Takođe malo meda nakapajte na tost s avokadom, morskom soli i mlevenim pahuljicama crvene paprike, za ukusan međuobrok, dodaje Šapiro.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (espreso.co.rs)