KAKO DA KISELI KUPUS TRAJE DO LJETA: Evo u čemu je tajna

Zanimljivosti

KAKO DA KISELI KUPUS TRAJE DO LJETA: Evo u čemu je tajna

Evo jedne uobičajene recepture

Bitne su sljedeće komponente – zapremina (veličina) bureta, količina kupusa, vode i soli, pretakanje, temperatura prostorije u toku kiseljenja.

Da li ste stavili kupus u bure da se ukiseli? Ako niste, požurite – jer će uskoro ponuda kupusa biti manja, a cijena sve viša. Mnogi pitaju kako se pravilno kiseli kupus da potraje do narednog ljeta. Evo jedne uobičajene recepture.

Za uspješno i kvalitetno kiseljenje bitne su sljedeće komponente – zapremina (veličina) bureta, količina kupusa, vode i soli, pretakanje, temperatura prostorije u toku kiseljenja. Za kiseljenje se biraju čvrste glavice sorti srpski melez i futoški bijeli, sa kojih se skida spoljno lišće. Kočanjke glavice se nožem krstasto zasijeku ili se malo izdube.

Za bure zapremine 120 litara potrebno je oko 60 kg kupusa, zavisno od toga kako se poreda i složi u buretu. Poslije toga bure se puni vodom koja treba da prelije prve površne glavice. Istovremeno se u manju činiju tople vode stavlja so da se rastvori. Za pomenutu količinu kupusa od 60 kg i usutu količinu vode (takođe oko 60 kg) – rastvorite 2,5 kg soli.

Poslije nekoliko sati otopljenu zasoljenu vodu sipajte u bure. Pritisnite površinske glavice da ne plivaju (plastičnim pritiskivačem ili ukrštenim čistim letvicama pritisnutim većim kamenom). Narednih dana poželjno je nekoliko pretakanja (na slavini ako je bure poseduje, ili crevom) a ujedno i kontrola postupka vrenja (fermentacije).

Ako primijetite povišeno pjenušanje zakiseljene vode, potrebno je u bure dodati vinobran u količini od 5 do 10 grama. (novi.ba)