AKO IMATE VIŠAK VODE U TIJELU, POPIJTE 1 LITAR OVOG ČAJA: Nutricionista Aleksandra otkriva – evo kako da smršate!

Zdravlje

AKO IMATE VIŠAK VODE U TIJELU, POPIJTE 1 LITAR OVOG ČAJA: Nutricionista Aleksandra otkriva – evo kako da smršate!

Kako pravilno piti vodu kako bismo ubrzali metabolizam? Koliko mi je voide dnevno potrebno? Kada je najbolje piti vodu? Čuli smo priče da većina ljudi unosi manje vode nego što je potrebno organizmu, ali pojavljuju se dileme kako ne preterati pri unosu vode, kao i kada je najbolje piti – prije ili psole jela, piše Sensa.

Odgovor na ovo pitanje daje nam nutricionista-dijetetičar Aleksandra Sedlarević iz nutricionističkog studija “Aleavita”:

“Voda je od ključnog značaja za metabolizam. Učestvuje u svim tjelesnim procesima, omogućava varenje, transport i rastvaranje hrane u ćelijama kao i njihovo čišćenje od otpada. Nivo hidratacije i starenje kože su direktno povezani: što manje tečnosti unosimo to brže starimo. Optimalan dnevni unos treba da bude 1,5-2l, tokom fizicke aktivnosti, znojenja treba povećati količnu tečnosti. U toku dana vodu pijemo uvijek između obroka, nekada nam može pomoći i da smanjimo apetit. Kada pomisliš da si ponovo gladan voda, čaj, cijeđeni sok uvek biraj kao prvu opciju.”

Osim sa slabom hidratacijom, mnoge žene se suočavaju sa viškom tečnosti u tijelu. Ovaj problem uzrokuje dodatne kilograme, osjećaj teškoće i tromosti, stvara celulit i nepovoljno utiče na rad bubrega. Ukoliko želite da se na prirodan način oslobodite viška tečnosti iz organiznma, nutricionista Aleksandra preporučuje sljedeće čajeve:

“Za one koje zadržavaju višak tećnosti u tijelu uvijek dobar izbor su čaj od rastavića, kukuruzna svila, čaj od peršuna, čaj od korjena maslačka, zeleni čaj. Ako patite od niskog pritiska, ne unosite ove čajeve, nekada dodatno spuste krvni pritisak.”

Rastavić je izuzetno značajna biljka u procesu mršavljenja jer izuzetno stimulativno deluje na izbacivanje viška tečnosti iz tijela. U narodnoij medicini naziva se i preslica. Sjajno djeluje na rad bubrega, ali ima i povoljan efekat na zdravlje zglobova, kostiju, krvi i često se preporučuje kod bolnih menstrualnih ciklusa. Može povoljno djelovati i na eliminaciju pijeska iz bubrega.

Priprema čaja od rastavića

Zagrijte litar vode do ključanja. Zatim dodajte 5 kašika biljnog čaja rastavića, poklopiti i ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Nakon toga čaj procediti. Konzumirati po šolju prije svakog obroka, odnosno popiti cijeli čaj do kraja dana. Na ovaj način možete konzumirati čaj od rastavića 21 dan.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)